• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Nils Funcke tror att det som hände Ingrid Leirnes kan leda till att fler blir rädda för att lämna uppgifter till medier. Foto: SVT

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke kritisk till att utredning om repressalier lades ner

Publicerad

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke tycker att det är konstigt att förundersökningen lades ned, efter att visselblåsaren Ingrid Leirnes utsatts för repressalier.

– Jag tycker att det är märkligt, säger han.

Ingrid Leirnes i Bureå blev utsatt för repressalier av Region Västerbotten när hon larmade om smittorisk på vårdcentralen hon jobbade på. Men Justitiekanslern, JK, har valt att inte väcka åtal.

JK hävdade i samband med nedläggningen av förundersökningen att det inte finns någon praxis för den här typen av fall.

#tystnaden

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke menar att detta blir märkligt eftersom det är just JK som kan se till att det skapas en praxis.

– Det är en defensiv hållning, jag tycker att JK borde ha varit mer offensiv, säger Nils Funcke.

”Argumentera för att lagen behöver skärpas”

Eftersom varje fall måste prövas för sig är det inte säkert att JK skulle ha haft framgång med ett åtal.

– Men då hade man kunnat vända sig till regeringen och argumentera för att lagen behöver skärpas, säger Nils Funcke.

Så gjorde enligt honom en tidigare JK, Göran Lambertz, i ett fall där han inte hade någon framgång i domstol. Agerandet resulterade i att lagen skärptes.

Tilltron till regelverket kan skadas

Yttrandefrihetsexperten menar att det finns en fara att tilltron till hela regelverket skadas när så långtgående repressalier som Ingrid blev utsatt för, en mycket skarp uppläxning och en omplacering, får passera utan åtal.

– Risken är att fler blir rädda för att lämna uppgifter till medier, säger Nils Funcke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#tystnaden

Mer i ämnet