• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Skellefteåuppropets Mikael Karlsson ser allvarligt på tystnadskulturen Foto: SVT

”Kommunanställda rädda att ens ha en åsikt”

Uppdaterad
Publicerad

När skellefteborna skulle folkomrösta om en bro över älven blev det uppenbart att det finns en rädsla bland kommunanställda att ens ha en åsikt. Det menar Mikael Karlsson som är sekreterare i det så kallade Skellefteåuppropet.

Han berättar att han var med och samlade in namnunderskrifter för att en folkomröstning skulle kunna bli av.

– Det fanns de som tyckte att vårt initiativ var jättebra men de vågade inte skriva på eftersom de arbetade för kommunen, berättar han som själv är privat anställd men har ett engagemang i de här frågorna.

#tystnaden

Skellefteåuppropet startades 2012 eftersom initiativtagarna var missnöjda med hur vården utvecklades i Skellefteå och drev under några år den frågan väldigt hårt. Även därifrån har Mikael Karlsson exempel. För tre år sedan genomfördes det manifestationer runt om i landet för att belysa vårdsituationen och i Skellefteå skulle den hållas på torget i stan.

– Men vi fick inte personal att ställa upp, konstaterar han som i klippet berättar hur allvarligt han ser på situationen.

Kommunen står för yttrandefrihet

Skellefteås kommunchef Kristina Sundin Jonsson säger att det väldigt svårt att uttala sig om varför en enskild anställd inte vågar kritisera arbetsgivaren eller tala med media, men att det är jätteviktigt att anställda vågar prata och att kommunen som arbetsgivare ständigt jobbar med att det finns kunskap i frågan.

– Det som vi som arbetsgivare står för är att det är centralt med yttrandefrihet och meddelarfrihet. Det är grundläggande för att det ska finnas förtroende för det offentliga och ytterst en grundpelare för demokratin, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#tystnaden

Mer i ämnet