Smittskyddsläkare Stephan Stenmark säger att läget är allvarligt i länet efter den senaste tidens höga smittspridning. Foto: SVT

Högsta dygnssiffran sedan pandemins start

Uppdaterad
Publicerad

Den dystra trenden med allt fler smittade i länet fortsätter. Onsdagens siffror – 431 nya fall – är de högsta sedan coronapandemin började.

I klippet ovan kommenterar smittskyddsläkare Stephan Stenmark de senaste siffrorna om smittspridningen och hur det ser ut i länet och på Northvoltbygget.

Annorlunda restriktioner i länet

Region Västerbotten har ju ändå gått ett steg längre med reserestriktionerna, skulle du vilja se liknande i andra regioner?

– Jag tycker att man ska ge rekommendationer efter vad som behövs i den situationen, alla regioner har inte behov av samma rekommendationer som vi har nu, det måste kunna variera, säger Stephan Stenmark.

Varför kan ni inte gå ut och säga åt folk vad de ska göra, istället för att bara rekommendera?

– Det är ju så mycket av det svenska samhället fungerar, så långt det är möjligt handlar det om information, förståelse, rekommendationer och samarbete. Det finns ju väldigt få riktiga tvångsåtgärder.

Han fortsätter:

– Och jag tror att både du och jag vill leva, inte i ett förbudssamhälle, utan i ett samhälle där vi kan göra rätt utifrån den information och kunskap som finns.

Oro för tredje våg

Andra regioner börjar nu oroa sig för en tredje våg, men här har vi redan sett början på den, vilka råd skulle du vilja ge till resten av Sverige utifrån situationen i Västerbotten?

– Ja, samma rekommendationer som jag ger till alla människor som bor och lever i Västerbotten. Vi måste träffa få människor, vi måste hålla distans, vi måste göra det vi kan för att bromsa den här smittspridningen.

Han fortsätter:

– Har man en hög smittspridning måste den bromsas, har man lägre vill man undvika att den ökar. Vi är i den här pandemin, den är långvarig, den är jättejobbig men det är det här jobbet som måste göras i väntan på att en stor del av befolkningen är vaccinerad, det kommer vi att bli men det tar tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.