Foto: TT

Bjurholm en av få länskommuner under rikssnitt i fetma

Uppdaterad
Publicerad

I Västerbotten är det bara två kommuner som ligger under rikssnittet för fetma, varav den ena är Bjurholm. För att stävja fetman och uppmuntra till rörelse har kommunen bland annat anordnat årliga motionsserier.

På BMI-skalan räknas allt över 30 som fetma. I dag snittar 14 procent av Sveriges befolkning på ett BMI-mått som är 30 eller högre, enligt siffror från folkhälsomyndigheten. Men bland kommunerna i Västerbotten ligger de allra flesta över rikssnittet.

Högst är Robertsfors på 23 procent. Därefter följer Sorsele på 22 procent, Dorotea och Vilhelmina på 21, och Åsele och Nordmaling på 20. Vindeln, Malå och Storuman ligger alla på 19 procent, därefter följer Norsjö och Lycksele på 18, och Skellefteå och Vännäs på 16.

Bara två kommuner i länet placerar sig bättre än BMI-snittet i landet: Umeå på 12 procent och Bjurholm på 13.

– Det är oerhört överraskande. Det trodde jag inte, säger Dagmar Schröder (S), vice ordförande i Bjurholms folkhälsoråd, till SVT

Traditionsenliga motionsserier för invånarna

Hon har suttit i rådet sedan det startade 2009, och berättar att även om siffrorna kom som en överraskning så ligger hårt arbete bakom. Bland annat arrangeras en årlig motionsserie med lopp för fotgängare, joggare eller löpare som varje helg kan röra på kroppen. Arrangörer är idrottsföreningarna i Bjurholms närområde.

– Ända sedan vi startade har vi medvetet jobbat med att erbjuda mycket uteaktiviteter och fokuserat på fysisk motion och att informera om matvanor. Vi är en liten kommun men vi jobbar på utifrån de möjligheter som finns, säger Dagmar Schröder.

För att omväxla för deltagarna så hålls motionsrundorna på olika ställen; Näsforsen, Balsjö, Slåttertjärn och Agnäs är några av de olika platserna som motionärerna beger sig ut till.

Organiserar tipsrundor om matvanor

Hur har ni jobbat med de här frågorna mer specifikt?

– Vi pratar med folk och delar ut broschyrer, men så har vi även tävlingar och tipsrundor med frågor om just matvanor och sådär. Förhoppningen är att de här aktiviteterna har gett lite resultat.

Schröder menar samtidigt att det låga snittet förmodligen beror på en samlad satsning från dels kommunen, men även landstinget och föreningar runt om kommunen.

– Sedan vet vi att folk är ute mycket i byarna, både i tätorten och på landsbygden. Det är mycket friluftsaktiviteter, jakt och fiske. Vi har ett rikt föreningsliv i kommunen skulle man väl kunna säga.

Fakta: Fetma stort folkhälsoproblem

Övervikt och fetma är ett växande problem i Sverige liksom i övriga världen. Nästan hälften av alla svenskar är överviktiga, samtidigt som antalet personer med fetma har ökat de senaste tio åren.

Fetma ökar risken för ett antal sjukdom som till exempel högt blodtryck, diabetes typ 2 och cancer.

Fetma definieras bland annat med hjälp av ett mått som kallas för BMI, body mass index på engelska. Det är ett mått på förhållandet mellan längden och vikten.

  • BMI under 18,5 innebär undervikt
  • BMI mellan 18,5 och 24,9 anses som normalvikt
  • BMI mellan 25 och 29,9 innebär övervikt
  • BMI över 30 räknas som fetma.

BMI-måttet har vissa brister, särskilt när det gäller att bestämma övervikt och fetma hos barn.

BMI tar heller inte hänsyn till hur stor del av kroppsmassan som är muskler och hur stor del som är fett, eller hur fettet är fördelat i kroppen.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.