Hör besökarna om varför de handlar second hand. Foto: SVT

Högt tryck på second hand-butiker – tvingas tacka nej till gåvor

Publicerad

Fler och fler vill skänka gåvor till second hand-butiker. Så pass mycket att flera butiker känner sig tvingade att bli mer restriktiva i vad de tar emot – och ibland helt och hållet säga stopp.

Karin Törner jobbar på Myrorna i Umeå och hon tycker fördelarna med andrahands-shopping många. Det är kul, ekonomiskt och klimatsmart. Och just när det kommer till miljötänket så märker Karin att det numer finns en allt större medvetenhet.

– Trenden att lämna in mer för återvändning blir bara större och större. Det är en process som startat. Även om man lämnar in för att sedan köpa nytt, så har man i alla fall tänkt den första tanken. Så småningom kommer vi bli fler som har kunskapen att återanvändning är ett av medlena för att hålla världen rullande ett litet tag till, säger Törner.

Dyra sopkostnader

Samtidigt är det också så att flera second hand-butiker i Umeå får in så pass mycket saker att de antingen måste bli mer restriktiva i vad de tar emot – eller i vissa fall sätta stopp helt och hållet.

– Många som vill ge bort tänker inte på att allt faktiskt inte är säljbart och att då blir sopkostnaderna höga istället. Även om tanken är god så kan det bli fel, för vi måste betala för varje gram vi slänger, säger Karin Törner, butikschef på Myrorna i Umeå.

Vill en däremot känna sig säker på att ens gåvor kommer tas emot, då är förmodligen PMU på Teg det starkaste kortet, eftersom de har stadens största second hand-butik, sett till storlek, samt att överskottet de får in i gåvor skickas till biståndsprojekt runt om i världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.