Arkiv. Foto: TT

Prisregn över Charpentier

Uppdaterad
Publicerad

Priset Forska!Sverige går 2016 till Emmanuelle Charpentier. Hon får utmärkelsen för sin metod inom genteknik som har visat sig ha unik förmåga för redigering av gener.

Emmanuelle Charpentier är gästprofessor vid Umeå universitetet och forskar i mikrobiologi, genetik och biokemi. Det var vid Umeå universitet som hennes upptäckt som kallas CRISPR-Cas9 gjordes.

– Charpentiers upptäckt är en verklig milstolpe för Life Science. CRISPR-Cas9 har i syfte att utveckla nya behandlingar mot allvarliga sjukdomar och till och med förebygga sjukdomar, säger Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare för Forska!Sverige i ett pressmeddelande.

Nobelpris till Umeå universitet

Upptäckten bland topp tio

Professor Charpentier har uppmärksammats internationellt och fått många priser. Vetenskapliga tidskrifter som Science och Nature har värderat hennes upptäckt till en av topp tio bland de mest betydelsefulla under senare år. Charpentier har vid flera gånger betonat vikten av Umeå universitets goda forskningsmiljö, och även de stödsystem som underlättar möjligheterna till forskningsgenombrott.

– Genom sitt arbete har Emmanuelle Charpentier skapat helt nya möjligheter inom genetisk forskning. Vi är väldigt glada för att hon är fortsatt knuten till Umeå universitet och utmärkelsen inspirerar oss att fortsätta erbjuda unga forskare attraktiva förutsättningar, säger rektor Lena Gustafsson.

Utmärkelsen delas ut i samband med Forska!Sverige-dagen den 2 maj på Tessinska Palatset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpris till Umeå universitet

Mer i ämnet