En kvinna i Umeå sprack efter förlossningen och bristningen glömde att sys. Foto: TT, Lisa Åserud

Hon sprack vid förlossningen – ”Det var min största rädsla”

Uppdaterad
Publicerad

Förlossningen för ett år sedan lämnade djupa sår hos ”Jessica”, 22 år, från Umeå.

Hon drabbades av förlossningsskador och sprack kraftigt i underlivet.

– Läkarna missade det helt. Nu har jag stora problem och det har gått ut över mig och min familj, säger hon.

”Jessica” heter egentligen något annat men vill vara anonym. Under förlossningen sprack hon vid klitoris och ner mot ändtarmen, så kallad sfinkterskada, och har stora problem idag. Hon är nästan öppen vid väggen mellan ändtarmen och slida – väggen är så tunn att det nästan gått hål i den.

– Efter förlossningen sa jag att det gjorde väldigt, väldigt, väldigt ont och att jag trodde något hade spruckit. Men barnmorskan sa att allt såg bra ut, de sydde bara fem stygn för att ett blodkärl hade brustit. Jag andades ut och tänkte att jag hade mitt barn, att de säkert kunde laga mig sen, säger hon.

”Blev värre än jag någonsin kunnat tro”

Tre månader senare blev problemen värre. ”Jessica” märkte att hon inte kunde hålla avföring, när hon behövde gå på toa så hade hon bara några sekunder på sig.

– Jag hade stor rädsla för att föda barn och var orolig för att spricka. Jag försökte intala mig själv att det inte skulle hända, sen blev det tusen gånger värre. 

Under det gångna året har hon sökt hjälp hos läkare fem gånger. Men det var nyligen, efter andra 3D-ultraljudet, som de konstaterade att hon hade en sfinkterskada. ”Jessica” beskriver hur läkare bemött henne med kommentarer som ”Nej, du har inte som spruckit. Det kan kännas så för att du har hängiga blygdläppar” och ”Men du hade väl svårt att hålla avföring innan du skaffade barn också”.

– Nu känner jag inget alls vid sex, bara att det är obehagligt och gör ont. Men av vården har jag bara mötts av kommentarer att man får räkna med det efter man fött barn, att de inte kommer göra något åt det.

Skadorna har gått ut över barnet, sambon och självförtroendet

Hon kan inte hålla avföring och måste använda tampong i rumpan, inkontinensbindor och en pump för att få ut avföringen. Läkarna kommer inte att operera för problemen innan hon bestämt sig ifall hon vill skaffa några fler barn. 22-åringen beskriver det som ett svårt beslut.

– Jag tycker inte att man ska behöva söka vård massor med gånger för att sedan inte få hjälp närt de väl hittar skadorna. Hade de märkt mina skador på en gång hade det känts bättre, om jag sluppit driva den här kampen. Det här har gått ut över mitt barn och min sambo och mitt sjävförtroende är nere i botten.

Nu går hon till psykolog en gång i veckan och hon hoppas kunna prata öppet om skadorna i framtiden. Hon tycker även att förlossningsvården bör ta större plats i politiken för att kvinnovården ska kunna förbättras.

Överläkaren: ”Nu erbjuder vi tydligare sökvägar”

Maria Smedberg, medicinsk chef vid kvinnokliniken vid Norrlands universitetssjukhus, menar att det nya Bäckenbottenteamet som startat i Västerbotten ska förhindra att patienter råkar ut för liknande upplevelser som ”Jessica”.

– Med det nya teamet erbjuder vi en enklare sökväg för kvinnor med förlossningsskador. De ska slippa bollas runt i vårdkedjan och komma till rätt typ av läkare, säger Maria Smedberg.

Är det rätt att ”Jessica” nekas operation innan hon bestämt sig för om hon vill ha fler barn?

– Nej, det måste nog varit en diskussion mellan hon och hennes läkare. Man ska erbjudas det som är bäst för en, ett exempel kan vara att opereras och sedan ta till kejsarsnitt vid nästa födsel, avslutar Smedberg.

Fakta om Sfinkterskada

  • Kallas sfinkterskada (eller grad 3/4-bristning) när ändarmens ringmuskel skadats i samband med förlossning.
  • Drabbar runt 6-7% av förstföderskor som föder vaginalt i Sverige.
  • Viktigaste orsaken till analinkontinens hos kvinnor, som försämrar livskvaliteten då det gäller exempelvis självbild och samlivet.
  • Störst risk att drabbas är de som blir förlösta med sugklocka/tång, har långdragen förlossning, stort barn eller hög ålder.

Källa: Danderyds sjukhus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.