Hör polisens tips: Så undviker du att bli lurad

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 6 000 svenskar har blivit svindlade på över hundratals miljoner. Polisen ser ett stort uppsving bland telefonbedrägerier och en stor del av de drabbade finns i norra Sverige.

– Givetvis är det fruktansvärt för den enskilde som drabbats och tyvärr är det ett typiskt tillvägagångssätt som hon blivit utsatt för. Vi har sett det som problem i hela riket och satsat på både utredningar och förebyggande, säger Oscar Berglund, Gruppchef Bedrägeri på Polisområde Västerbotten, när han kommenterar Astrids fall.

Under 2018 såg polisen en markant ökning av antalet fullbordade brott. Då låg snittet på nästan 300 fullbordade brott. Tillsammans med banker och åklagare började man jobba för att vända den negativa trenden.

– Vi såg nationellt att en stor del av de drabbade finns i norra Sverige faktiskt. Sen var den misstänkte sitter är olika. Men glädjande nog har de fullbordade brotten halverats från augusti 2018 till nu, säger Berglund.

Varför sker det flest brott mot personer här?

– Det kan jag inte svara på jag vet inte hur man väljer ut men det är främst personer som 80 år och upp som man satsar på att lura.

I klippet ovan kan du höra polisens tips för att undvika att bli lurad.

Så skyddar du dig mot telefonbedrägerier

  • Lämna aldrig någonsin ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon.
  • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.
  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
  • Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.