Hotellet i Dorotea

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klippet för att få veta mer om situationen på Hotell Dorotea och hur kommunen ser på framtiden. Foto: Tindra Näsström, SVT

Hotell Dorotea står öde – kommunen: ”Försökt få tag på ägarna”

Uppdaterad
Publicerad

Hotellet i Dorotea stängde oväntat i februari. Byggnaden står nu öde mitt i samhället och kommunen får inte tag på ägarna. Flera boende är kritiska och menar att hotellverksamheten är otroligt viktig för kommunen.

– Hade man renoverat upp det hade det inte varit några som helst problem att få folk att stanna, säger Amanda Ullen, boende i Dorotea.

Hotellet i Dorotea ägdes fram till 2008 av kommunen – men eftersom man inte fick verksamheten att gå runt såldes hotellet.

Sedan dess har det haft flera olika ägare och köptes 2021 av de nuvarande ägarna. Hotellet är gammalt och i behov av renovering. I februari i år stängde ägarna hotellet utan förvarning.

Både vatten och värme har nu stängts av i byggnaden. Kommunen har försökt få tag på ägarna men inte lyckats.

– Vi hade kontakt under vårvintern, sedan dess har vi försökt komma i kontakt med dem igen men inte lyckats, säger Olli Joenväärä, kommunchef i Dorotea.

”Dorotea blir bortvalt”

Torbjörn Hahlin, grundare av Dorotea Mekaniska, menar att många företag i Dorotea påverkas negativt av att inte ha ett hotell.

– När folk kommer hit på jobbresor måste de bo i Vilhelmina eller Åsele och då tappar man mycket av det sociala som är viktigt inom ett företag. Dorotea blir bortvalt, säger Torbjörn Hahlin.

Amanda Ullen har tidigare sommarjobbat på Hotell Dorotea och har sedan dess drömt om att kunna köpa det. Hon var med på budgivning när hotellet såldes men vann inte.

Att hotellet just nu står och förfaller upprör henne eftersom hon ser stor potential.

– Hade man renoverat upp det hade det inte varit några som helst problem att få folk att stanna, berättar Amanda Ullen.

SVT Nyheter har sökt ägarna av hotellet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.