En delad bild som visar en person i förgrunden med en färgglad nyckelband och en mörk klädsel, samt en byggplats i bakgrunden. Byggplatsen har flera arbetare i gula västar och anläggningsmaskiner, med en stor byggnad under konstruktion och ett stängsel som delvis blockerar vyerna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På onsdagen stod det klart att över 400 tjänstemän och ingenjörer sägs upp från Northvolt i Skellefteå. Även i Stockholm och Västerås förlorar tjänstemän jobbet. Unionens viceordförande på Northvolt i Skellefteå, Shaneika Jeffreys berättar att facket försöker ge de uppsagda hopp. Foto: Patrik Samuelsson, SVT

Över 300 tjänstemän får lämna Northvolt i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Över 300 tjänstemän får lämna Northvolt i Skellefteå. Detta står klart efter fackliga uppgörelser med det krisdrabbade batteribolaget.

I september meddelade Northvolt att 1 600 anställda varslades om uppsägning. Förhandlingarna mellan arbetsgivaren och fackförbunden Unionen, Sveriges Ingenjörer och Ledarna har nu avslutats.

Nu på onsdagenen meddelade Northvolt de anställda som sägs upp.

Ekonomisk kris för Northvolt

– Det har varit en månad av svåra förhandlingar och beslut som behövt tas under enorm tidspress för våra förtroendevalda, som vi varit väldigt kritiska till. Men dessa tuffa beslut behöver tas för att säkra bolagets framtid, säger Unionens viceordförande på Northvolt i Skellefteå, Shaneika Jeffreys.

Förhandlingschefen för Sverige ingenjörer, Camilla Frankelius, berättar att deras medlemmar just nu får information från sina chefer.

– De kan sedan höra av sig till våra lokala representanter för att höra vad de kan få för stöd och hjälp.

”Oron jobbig”

Även tjänstemän som är anställda i Stockholm och Västerås kommer att förlora jobbet.

– Oron över att inte veta har varit jobbig för många. Därför är vi nöjda med att ha avslutat förhandlingarna, så att de berörda medlemmarna inte längre behöver vänta på ett slutgiltigt beslut från arbetsgivaren, säger Shaneika Jeffreys.

Förhandlingarna mellan Northvolt och fackförbundet IF Metall om uppsägningarna är inte klara.

Antal som sägs upp

Totalt är det 180 tjänstemän som sägs upp i Northvolt Ett (endast Skellefteå). Northvolt Expansion har inga anställda i bolaget, men det finns anställda som arbetar mot Expansion och av de kommer 158 sägas upp. Av dessa är 20 personer Stockholm, 14 i Västerås och 124 i Skellefteå.

Uppsägningarna av tjänstemän och ingenjörer ingår i det stora varsel på 1 600 anställda i Stockholm, Skellefteå och Västerås som Northvolt lade i september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet