Sarb Ovidiu i en tunn, grå vinterjacka står i en utomhusmiljö framför trapporna till flerfamiljshus. Personen håller en väska i ena handen och ser ut att vara på väg någonstans. I bakgrunden syns trappor som leder upp till dörrar på andra våningen av byggnaderna. Marken är grusig och det finns några olika byggnader i närheten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Allt känns osäkert”- se Sarb Ovidiu känner inför sin framtid på Northvolt. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Northvolts kris skapar oro bland anställda i Skellefteå

Publicerad

Förutom varslet om 1 000 arbetare vid batterifabriken i Skellefteå, kastar Northvolts ekonomiska kris en mörk skugga över de anställda. Hotet om en förestående konkurs gör att ännu fler fruktar för sina jobb.

– Allt känns osäkert, säger Sarb Ovidiu, anställd på Northvolt.

Från Northvolts modulby i Ursviken med rum för 800 flyttar nu allt fler ut som arbetat i batterifabriken. Anställda via bemanningsföretag har fått besked om att de måste lämna.

– Ja, de lämnar nu. De har inte jobb längre, säger Sarb Ovidiu.

Ekonomisk kris för Northvolt

Osäker framtid för bemanningsanställda

En bemanningsanställd som fortfarande är kvar är en man från ett asiatiskt land som vill vara anonym. Han berättar att hans kontrakt ger honom en månad att hitta ett nytt jobb, annars måste han lämna landet.

– Det är mycket stressande och jag är rädd. Jag söker alla möjliga jobb nu, som städare och hamburgerbiträde, men det ger mig inte tillräckligt med lön för de 28 000 kronor i månaden jag måste tjäna för att få stanna, säger han.

Sarb Ovidiu, som är direkt anställd av Northvolt, betonar att han trivs med sitt arbete och gärna vill stanna.

– Man får hoppas det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet