Branschen, forskare och myndigheter ser nya trender efter coronapandemin som man tror kommer att påverka länge framöver. Mer lokalt resande och naturturism är exempel på det.
– Det har ju varit den stora vinnaren under pandemin det kan man konstatera, och det ligger i linje med behovet av hållbarhetsmål också, att vi måste tänka på att minska det långväga resandet, säger Annika Sandström.
Oro i omvärlden och tuffare ekonomiska tider tror hon kan vara faktorer som nu gör att små kommuner även fortsatt får en annan chans locka turister.
– Vi hoppas och tror definitivt att det finns en framtid för just den här formen av turistande. Givetvis vet vi att det nu finns ett sug efter utlandsresor och evenemang där man samlas många människor men den här trenden har kommit för långt för att backa tillbaka, menar Annika Sandström.
Naturturism en växande trend
Det är svårt att statistikt ge en bra bild över hur det ser ut över landet eftersom det mått som används är ”antalet gästnätter”, som enligt regionturismchefen är ett trubbigt instrument. Men enligt till exempel Tillväxtverket är naturturism en av de största resetrenderna globalt.
Och till Norsjö kom såväl lokala som utländska turister under pandemin. Floriane Colonnier är projektledare inom ekonomiska föreningen Gold of Lapland, turismföretagare i Svansele och kommer själv från Frankrike.
– Det är svårt för mig när jag hör människor lokalt säga att det här inte finns något bra att erbjuda, här finns allt som människor vill ha och behöver idag.