Idrottsforskaren Josef Fahlén sitter på ett kontor i Umeå med en bokhylla i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör idrottsforskaren Josef Fahlén om varför det är svårt att få folk till styrelser. Foto: SVT

Därför ställer få upp ideellt i styrelser – och så kan problemet lösas

Uppdaterad
Publicerad

Idrottsforskaren Josef Fahlén tror att idrottsföreningars problem att hitta folk till styrelser går att lösa.

Han menar att idrottsrörelsen måste anpassa sig till den individualistiska samhällsutvecklingen.

– Individer är vana att betala för sig. De upplever att man köpt en tjänst och då köpt sig fri, säger Josef Fahlén.

Josef Fahlén vid Umeå universitet har bland annat studerat styrelsers sammansättning i idrotts-Sverige. Han konstaterar att ganska många är villiga att engagera sig, men då gärna nära sitt barn, som tränare eller ledare. Uppdragen i styrelsen är mer skrämmande av flera orsaker.

– Dels tror jag att det är ansvarsfrågan. Många verksamheter omsätter mycket pengar och har juridiskt ansvar på många sätt och sådant kan man ju vara ängslig för, säger han.

Föreningar har hittat lösningar

Genom forskning har Josef Fahlén sett många olika lösningar på detta problem. En del löser styrelseuppdragen med ”tvång”, där lagen får turas om att ta styrelseuppdrag, precis som man turas om med bullbak eller fikaförsäljning. Andra föreningar försöker göra styrelseuppdragen mer attraktiva.

– Man förkortar mandatperioderna för att långa uppdrag kan vara skrämmande, eller avdelar det i tydligare uppdrag, säger Josef Fahlén.

Josef Fahlén menar att idrottsföreningarna måste hänga med i den individualistiska samhällsutvecklingen.

– Den går emot hur vi sett på idrott i Sverige, men det betyder inte att det vi hade ska gälla för evigt eller ens var särskilt bra. Utan ett Sverige som ska hänga med och kanske leda utvecklingen måste ta nya grepp och vara lyhörd för förändringar, säger Josef Fahlén.

Är idrottsrörelsen som vi känner den hotad?

– Nej, jag tror att det är cirkulära utvecklingstrender, det är ingen rak linje. Det måste bli riktigt dåligt för att vi ska förstå vad som krävs för att det ska funka, säger Josef Fahlén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.