Immunologen Mattias Forsell förklarar varför vissa inte bildar antikroppar

Uppdaterad
Publicerad

Personer med nedsatt immunförsvar löper större risk att inte bilda antikroppar mot covid-19. Mattias Forsell, docent i immunologi vid Umeå universitet, förklarar vad det beror på.

En studie från Karolinska universitetssjukhuset visar att var tredje person med nedsatt immunförsvar bildar inga antikroppar efter Pfizer-vaccinering mot covid-19. Bland annat studerades HIV-patienter, patienter med medfödd immundefekt och de som gjort organtransplantation. Lägst antikroppssvar hade organtransplanterade patienter.

– Vissa läkemedelsbehandlingar verkar påverka väldigt mycket, säger Soo Aleman, överläkare och docent på Karolinska Universitetssjukhuset till Aktuellt.

Coronaviruset i Västerbotten

”Inte jättevanligt”

Enligt Mattias Forsell får de allra flesta antikroppar med det finns en liten grupp av personer som antingen har en medfödd immunstörning eller en viss typ av läkemedelsbehandling som kan störa antikroppsproduktionen.

– Det här inte något som händer gemeneman. Om man går på medicin som slår mot celler som gör antikroppar så vet den behandlande läkaren om det och kan berätta det för patienten, säger Mattias Forsell.

I klippet ovan berättar Mattias Forsell vad drabbade personer kan göra för att öka chansen till antikroppar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet