• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Många kommuner saknar strategi inför barnkonventionslagen

Uppdaterad
Publicerad

Den första januari blir barnkonventionen lag i Sverige. Men enligt Bris saknar många av landets kommuner en strategi för detta och anses inte rustade. I Umeå fanns en motion att införa just detta, men den antogs inte.

Det var på årets sista kommunfullmäktige tidigare i december som motionen kom upp. Centerpartiets Anna-Karin Sjölander ville att Umeå kommun skulle ha en strategi.

– Vi kommer att behöva förändra hela vårt arbetssätt och det var därför jag ville ha en strategi för själva införandet. Både för tjänstepersoner men också för oss ledamöter att man ska tänka sig för vad det här kommer att innebära från den första januari.

Som ett färskt exempel på hur framtida beslut kan förändras lyfter hon besparingarna inom förskolan som beslutats under hösten.

– Hade man förhållit sig till en lagstiftning hade man behövt göra det på ett annat sätt än idag, säger hon och menar att vikten av att ta ett barnperspektiv i beslut kommer att öka nästa år.

Tycker kommunen är redo

Men någon specifik strategi blir det alltså inte. En stor majoritet röstade på kommunstyrelsens förslag, där man ansåg motionen besvarad då kommunen redan är igång med mycket av jobbet när barnkonventionen ska bli lag.

Umeås kommunalråd Hans Lindberg (S) tycker att kommunen är redo inför den nya lagstiftningen.

– Ja det pågår ett gediget arbete med utbildningar och dialog på verksamhetsnivå. Jag tror vi försöker göra detta så gott vi kan och vi är i gång med detta och tar det på allvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.