Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Barnmorskan och ordföranden i Barnmorskeförbundet i Västerbotten, Erika Broman Häggblad. Foto: SVT

Lyckselemodellen ska rädda BB – fortfarande många frågetecken: ”Startar från noll”

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna hoppas att ett projekt med förlossning ledd av barnmorskor ska rädda BB i Lycksele, den så kallade Lyckselemodellen. Men några konkreta planer för hur det ska gå till finns inte ännu.

– Vi startar egentligen från noll. Arbetet har redan påbörjats, men nu behövs tid, tålamod och resurser för att vi ska få jobba med modellen, säger Erika Broman Häggblad från Barnmorskeförbundet.

Hon har själv deltagit i de tidiga samtalen om en särskild arbetsmodell för Lycksele BB. På tisdagen beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden att ta in bemanningspersonal för upp till 80 miljoner kronor under tiden den nya modellen utformas.

Förlossningsvården i Västerbotten

Intressantare yrkesroll

Grundtanken är att barnmorskorna ska få ett större ansvar för att leda förlossningarna – och därmed ett intressantare yrke. Blivande mödrar ska också få större möjlighet att påverka förlossningen, till exempel föda i vatten eller med stöd av akupunktur.

Egen unik modell

Det finns liknande verksamheter i både Sverige och Norge, men ingen som går att kopiera rakt av, enligt Erika Broman Häggblad.

–  Vi skulle nog börja titta i Stockholmsregionen där vi har BB Sophia som jobbat på liknande sätt. Men jag tror inte vi hittar någon färdig modell. Vi behöver till exempel en gynekolog här för att kunna göra akuta kejsarsnitt. Det har inte de norska födelsestugorna, som det har talats om i debatten. Vi måste skapa en egen unik modell för Lycksele, säger hon.

Svåra förlossningar till kusten

En idé är att Lycksele endast ska ta hand om de förlossningar där det inte förväntas tillstöta några komplikationer, de ska istället hänvisas till kusten.

–  Men det är just sådant här som projektgruppen ska arbeta med. Arbetet måste starta genast, för det kommer att ta tid. Minst till hösten, men det tar antagligen längre tid än så, säger Erika Broman Häggblad.

I klippet: Hör henne svara på tre frågor om modellen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården i Västerbotten

Mer i ämnet