Foto: SVT

Inga löner till bärplockarna

Uppdaterad
Publicerad

Från hopp till förtvivlan. De thailändska blåbärsplockare som inte fått ut sina löner för sitt arbete i Sverige fick idag besked om att företaget inte vill betala ut lönerna. ”Vi är nu helt desperata”, säger en av plockarna till SVT:s korrespondent Niklas Sjögren.

De förhandlingar som hållits mellan plockarna och deras arbetsgivare M Phoenix Enterprise i en arbetsdomstol i staden Korat bröt idag samman när arbetsgivaren plötsligt meddelade att de inte tänker betala ut några löner.

Så sent som den 9 januari sas företaget ha varit villigt att betala ut lönerna nu i slutet av månaden. Det väckte hopp om att plockare och företag var nära en förlikning.

Thailändskt uppror

”Har aldrig sagt att vi ska betala”

I dag är det helt andra tongångar.

– Jag har aldrig sagt att vi är beredda att betala ut några pengar nu. Vi kommer istället att fortsätta att kämpa mot plockarnas krav i rätten, säger Tongtip Hongkaanan, vd för M Phoenix Enterprise till SVT.

Hon hänvisar därefter till företagets advokat men när SVT ber om telefonnummer till advokaten vägrar hon att lämna ut det.

– Jag vill att ni i Sverige ska förstå att vi nu är helt deseperata. Allt känns hopplöst, säger Somsak Samersap, en av de mellan 200 och 300 plockare som idag åter var i rätten.

Accepterar inte minimilönerna

Plockarnas advokat Krerkkrai Naasomyon berättar för SVT att fram tills nu har de förhandlingar som hållits i rätten varit ett försök från domstolens sida att medla mellan parterna och de ledamöter från domstolens sida som hållit i förhandlingarna har varit ett slags medlingsteam.

– Men idag sa företaget att de inte accepterar våra krav om minimilöner länge och att de inte är intresserande av fler försök till medling. Så den 18 mars tar nu iställlet rena domstolsförhandlingar vid, säger Krerkkrai Naasomyon till SVT.

Förhandlingar som i slutändan kommer att resultera i en dom.

Slutna förhandlingar utan plockarna

Somsak Samersap berättar att domstolens ledamöter, M Phoneinx Enterprise vd Tongtip Hongkaanan, företagets advokat och plockarnas advokater från arbetsmarknadsdepartementet vid ett tillfälle lämnade plockarna och rättssalen för att ha enskilda överläggningar i ett mindre rum, bakom stängda dörrar.

– Vi plockare fick inte vara med. När de var klara och kom tillbaka meddelade våra advokater att företaget utan förklaring sagt att de inte kommer att betala ut några löner, säger Somsak Samersap.

Förbereder protester och vägspärrar

– Jag är väldigt ledsen idag. Det känns obehagligt att de förhandlade enskilt, utan oss plockare och att vi inte kan veta vad som sas när vi inte var med, säger Somsak Samersap.

Somsak berättar att många av plockarna var ursinniga och att de förbereder sig för någon form av protestaktion, antingen i anslutning till domstolen i Korat eller utanför M Phoenix Enterprise kontor i staden Chaiyaphum.

– Vi håller på att tillverka plakat och funderar på att försöka stänga av vägar för att få folk här medvetna om vad som är på väg att hända med oss, säger han.

De kan blev av med sin mark

Plockarna som är fattiga bönder från nordöstra Thailand tog enorma lån, ofta med sin mark som säkerhet, för att kunna ta sig till Sverige plocka bär sommaren som gick.

De plockade åt det svenska företaget Ståls plantering och röjning i trakterna kring Hällnäs i Västerbotten och Lesjöfors i Värmland. De har kontrakt på att de var lovade en minimilön på minst 18 975 kronor i månaden.

När lönerna inte betalades ut protesterade en del av dem utanför Kommunals kontor i Umeå.

Även om de plockade åt det svenska företaget Ståls plantering och röjning var de inhyrda från det thailändska bemanningsföretaget M Phoenix Enterprise, som alltså rent formellt har arbetsgivaransvaret för plockarna.

Om plockarna inte får ut sina löner kan de inte betala tillbaka sina lån och riskerar då att förlora sina marker.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Thailändskt uppror

Mer i ämnet