Kommentar: Bo Inge Andersson Foto: Knut Koivisto/SVT

Militären griper in – men problemen blir kvar

Uppdaterad
Publicerad

Det råder förvirring om vad som hänt i Thailand. Militären förnekar en militärkupp. De närmaste dagarna får visa vad som hänt – men Thailand har lång erfarenhet av militärkupper.

Redan förra veckan talade arméchefen om att militären skulle kunna tänkas ingripa. Det var sedan tre personer dödats i de pågående demonstrationerna, som har hållit på sedan i december. Totalt har 30-talet människor dödats.

Sedan ”den demokratiska revolutionen” 1932, då kungens envåldsmakt upphävdes, har Thailand haft 28 premiärministrar. Många av dem militärer som satt mindre än ett år. Elva militärkupper har ägt rum före dagens militäringripande.

Thailändskt uppror

Hotet har funnits

Det finns alltså all anledning att misstänka att militären kommer att spela en viktigare roll i samhällslivet. Man har hållit sig tillbaka under de pågående striderna mellan regering och opposition, men hela tiden har hotet om ett militärt ingripande funnits där.

Ett militärt styre eller ett styre som i varje fall stödjer sig på militären kan knappast vara en lösning. En sådan hade Thailand från 2006 och den ledde 2010 till oroligheter som dödade cirka 80 människor.

Så länge oförsonligheten finns mellan samhällets båda huvudgrupper hjälper det knappast med militära ingripanden.

Inskränkt mediefrihet

Vad vi vet nu är att armén har inskränkt mediefriheten och stängt av tio tv-stationer. Bland dem vardera en  station från de båda läger – ”rödskjortor” och ”gulskjortor” – som bekämpat varandra i ett halvår.

Rödskjortorna stödjer den nu avsatta regeringschefen Yingluck Shinawatra. Högsta domstolen avsatte henne och ett antal ministrar den 7 maj för maktmissbruk. Hennes parti får närmast stöd av de fattigare befolkningsskikten i norr.

En medlem i hennes regering, ekonomiministern, tillsattes som tillförordnad premiärminister. Shinawatra-sidan anser att det som ägde rum var en juridisk statskupp.

Marionett för sin bror?

Gulskjortorna, som förenklat uttryckt tillhör en mer välbeställd medelklass och också omfattar rojalister, leds av Suthep Thaugsuban som har varit en oförsonlig kämpe mot familjen Shinawatra.

Gulskjortorna anser att Yingluck bara är en marionett för sin bror, Thaksin Shinawatra, telekommiljardär som avsattes som premiärminister i en militärkupp 2006. Thaksin åtalades för korruption och lever nu i exil.

Sedan dess har striden mellan de båda lägren pågått. Yingluck Shinawatra vann en jordskredsseger i valen 2011, medan oppositionen anser att de berodde på valfusk och mutor.

Lamslagit samhället

Suthep och hans anhängare har alltså inte accepterat regeringen Shinawatras existens. Oförsonligheten mellan de båda lägren har i hög grad lamslagit samhället och den thailändska ekonomin har försvagats kraftigt.

Om detta är en verklig statskupp eller om det är en mildare form av ingrepp kommer vi säkert att få se de närmaste dagarna. Det tillförordnade regeringens representanter säger också lugnande att regeringen arbetar som vanligt men att ”militären svarar för säkerheten”.

Frågan är dock om militären kan garantera säkerheten utan hårda ingripanden när två så oförsonliga läger står mot varandra som nu. Vi har heller inte något svar på frågan vad som ska ske med valen som regeringen ville ha i juli.

Men uttalanden från militären under tisdagen visar att dessa möjligen vill försöka medla mellan parterna.

Jagades bort

Den tillförordnade premiärministern – Niwatthamrong Boonsongphaisan – satt i överläggningar med valkommissionen om ett nyval som skulle hållas den 20 juli i år, när han jagades bort från möteslokalen av uppretade demonstranter, som krävde att han skulle avgå.

Rödskjortorna är säkra på att de skulle vinna en ny valseger om det blev nyval nu. Det tycks också Suthep Thaugsubans anhängare frukta och Sutheps luddiga recept har varit att man istället ska inkalla ett slags expertråd – ovanför politikerna – som skulle styra landet. Han ifrågasätter alltså Thailands demokratiska system, som onekligen inte varit lyckosamt.

Den tändande gnistan till de pågående oroligheterna var ett oskickligt försök av Yinglucks regering att genomföra en amnestilag som skulle gynnat hennes bror Thaksin, som är det stora hatobjektet för oppositionen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Thailändskt uppror

Mer i ämnet