kockhänder som lagar mat och Per Boström KD

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Oerhört respektlöst” anser Per Boström (KD) om att ingen dialog fördes med branschen innan beslut togs om restaurangutbildningen i Skellefteå. Foto: TT/SVT

Ingen dialog när restaurangutbildning lades ner i Skellefteå – politiker kritiska: ”Respektlöst”

Publicerad

Politiker i Skellefteå riktar nu kritik mot hanteringen kring beslutet att lägga ner restaurangutbildningen på gymnasiet. Ingen dialog fördes med branschen.

– Beslutet går stick i stäv med vad man sagt tidigare, säger Kristdemokraternas gruppledare Per Boström.

Det var under onsdagens kommunfullmäktige i Skellefteå som Per Boström (KD) frågade om man hade fört någon dialog med näringslivet innan beslutet om att lägga ner den platsförlagda restaurangutbildningen på gymnasiet togs.

Svaret blev ett nej från gymnasienämndens ordförande Joakim Dahlgren (S).

– Jag tycker det är otroligt respektlöst, säger Per Boström (KD).

– Näringslivet har haft idéer och förslag på hur man exempelvis skulle kunna sänka kostnader för driften för linjen. Och ändå fattar man ett beslut utan att ha dialog med näringslivet, säger han.

Restaurangägare också kritiska

Beslut om en nedläggning togs för några veckor sedan – trots att det är akut brist på kockar, enligt branschen.

Restaurangägare är också kritiska till att det inte var någon dialog innan beslutet, något som Joakim Dahlgren (S), ordförande i gymnasienämnden kan förstå.

– Det är jättetråkigt att det blev så. Som politiker brukar vi inte gå in och möta branschen inför ett beslut. I så fall är det en dialog som förs internt med förvaltning och näringsliv, säger han.

Även Carina Sundbom (C) och Christina Soldan (L) riktade kritik mot att lägga ned platsförlagd restaurangutbildningen under kommunfullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.