Birger Nordmark i randig tröja lägger en vedklabb i ugnen i ett kök, med köksutrustning och blommor i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag eldar med torr björkved.” Se hur Birger Nordlund håller värmen i sitt hus i Kalvträsk och vad han tänker om att vedeldning påverkar luftmiljön. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Vedeldning orsakar dödsfall – nu ska Skellefteå utreda påverkan

Uppdaterad
Publicerad

Vedeldning kan vara skadligt för hälsan och Skellefteå tillhör de kommuner i landet där det eldas allra mest – särskilt på orter utanför staden. Vad det innebär för luftmiljön tänker kommunen nu ta reda på.

– Det orsakar hundratals förtida dödsfall i landet per år, så det är viktigt att se var vi ligger till, säger miljöinspektör Johanna Viklund.

Enligt Naturvårdsverket är luftföroreningarna ofta lägre ju längre norrut man kommer, med undantag för vedeldning, som är vanligare på landsbygden.

I byn Kalvträsk, sex mil utanför Skellefteå, finns omkring 30 permanentboende och nästan lika många eldstäder, enligt kommunens sotarregister.

Här bor Birger Nordberg, som värmer sitt hus genom att elda upp 20 kubikmeter björkved per år.

– Det är vad man gör här på orten. I hela norra Sverige eldar man väl med ved? säger han.

Kan orsaka hälsoproblem

Vedeldning kan orsaka hälsoproblem, såsom andningsproblem, hjärt-kärlsjukdomar och ligger bakom hundratals för tidiga dödsfall per år.

Det finns dock få kartläggningar av hur situationen verkligen ser ut. Skellefteå deltog i en av de få mätningar som gjorts av småorter på uppdrag av Naturvårdsverket 2019, men resultaten var otydliga.

Nu planerar kommunen att genomföra nya mätningar inom ett par år.

– Det tillhör de områden inom luftkvalitet vi ska ha koll på, säger miljöinspektör Johanna Viklund.

Eld från en brasa ser ut att brinna kraftigt, med tydliga flammor och rök som stiger uppåt. I bakgrunden kan man skymta en person som är nära brasan, vilket skapar en varm och hemtrevlig atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så maxar du värmen och minskar utsläppen. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.