En man med keps i skogen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magnus Bidner, som är ordförande i Jägareförbundet i Sorsele, berättar om varför de uppmanar andra jägare att anpassa jakten. Foto: Lukas Deininger/SVT

Jägareförbundet i Sorsele vill rädda älgstammen – uppmanar jägare att skjuta mindre: ”Måste göra något”

Uppdaterad
Publicerad

Jägareförbunden i Sorsele, Malå och Lycksele uppmanar nu jägare att skjuta färre älgar och att hålla sig till grundtilldelningen. Anledningen är att vissa områden är uttömda på älg.

– På vissa håll är det en sönderskjuten älgstam. Hos oss är det öken, säger Magnus Bidner, Jägareförbundet i Sorsele.

Jägareförbundet i Sorsele, Malå och Lycksele har skrivit en gemensam uppmaning som nu delas på sociala medier. Man vill att jägare enbart ska skjuta den kvot som tilldelas samt fokusera på unga djur istället för produktiva älgar.

– Vi har ingen annan möjlighet att påverka, säger Magnus Bidner.

Hur ser det ut i Sorsele där du jagar?

– Hos oss är det öken. Det är en klar, klar minskning. Det har minskat successivt i flera år och det är ojämnt fördelat. Jag upplever en sönderskjuten, obalanserad älgstam.

Misstänker felaktig statistik: ”Tror inte för fem öre på det”

En av de stora bakomliggande orsakerna till detta är metoden, Skogsstyrelsens älgbetesinventering (Äbin) som används för att räkna ut älgbetesskador. Denna statistik är också avgörande när älgförvaltningen tar beslut om hur många älgar som ska skjutas.

Magnus Bidner menar att statistiken inte kan stämma. I Sorsele har man minskat älgstammen med 50 procent de senaste fem åren, trots det har betesskadorna ökat från 3 procent till 18, enligt honom.

– Det är det mest irriterande. Jägarna tror inte för fem öre på det, säger han.

Skogsstyrelsen: ”Dialog bättre än protest”

Skogsstyrelsen tycker att Äbin fungerar bra och menar att man lokalt måste väga in fodertillgång, snöläget och snösmältning också.

– Det har funnits förväntan på minskad älgtäthet när Äbin infördes, men det har inte blivit så starkt som man trott. Jag tror att det är mer underlag och kunskap som behövs, mer än brister i Äbin, säger Ebba Henning Planck, viltspecialist hos Skogsstyrelsen och fortsätter:

– Vi måste ha förtroende för att det görs rätt bedömningar hos älgförvaltningsgruppen. Har man kommit överens om målen måste man ställa sig bakom dem. Dialog är bättre än protest.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.