Regionen är medveten om arbetsmiljöproblemen på förlossningen i Lycksele. Erik Bergqvist, avdelningschef för Lycksele BB, menar dock att det inte handlar om att man inte tar hand om sin personal.
– Vi har påbörjat ett arbete för att lösa interna konflikter som finns på avdelningen. Vi vill att personal och patienter ska må bra. När vi har låg bemanning överlag så blir det för liten stötteperiod för nya barnmorskor. Det måste vi arbeta mer med, säger han.
Erika Häggblad, ordförande för barnmorskeförbundet i Västerbotten menar att personalen ständigt jobbar med att försöka få bemanningen att gå ihop och att detta bidrar till en dålig arbetsmiljö.
– Vi är för lite folk från början, det finns helt enkelt inte tillräckligt många för att bemanna upp. Nu är situationen akut i Lycksele, men annars är det framförallt i Umeå som vi är för få. Där kan man inte ens planera dagen, du vet inte om du får gå hem i tid eller jobba dubbla pass, säger hon.
Arbetsmiljön måste förbättras
Samtidigt är barnmorskeförbundet inte kritisk mot Region Västerbotten. Enligt Erika Häggblad så vill regionledningen lösa problemet, men har inte möjlighet.
– Vi har träffat landstingspolitikerna och försökt få dem att förstå att barnmorskekrisen till stor del handlar om politisk inställning, säger Erika Häggblad.
Barnmorskeförbundet menar att yrket som barnmorska måste få högre status.
– Det här är en politisk fråga, vår roll måste återupprättas. Situationen kring bemanningen vid länets förlossningar är generellt ansträngd, men är nu direkt akut i Lycksele som stänger under 3 veckor i sommar, säger Erika Häggblad.
Hör barnmorskan Jeanette Nygren om situationen i Lycksele i videon ovan.