Fotbollsspelare på grönt gräs

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Julian Karlsson Brännlund, 15, från Lycksele som gör succé på fotbollsplanen. Foto: Malva Lund Hanefjord

Julian från Lycksele – nytt stjärnskott inom fotbollen: ”Lyckligt lottad”

Publicerad

Lyckselekillen Julian Karlsson Brännlund är bara 15 år, men har redan tagit sina första steg mot en utlandskarriär inom fotbollen. Förutom spel med GIF Sundsvall har han också blivit utlånad till Danmark – och fått spela cup i Österrike.

– Jag är lyckligt lottad som både får chansen och möjligheten som många andra bara drömmer om, säger Julian.

Julian Karlsson Brännlund skrev kontrakt med GIF Sundsvall i våras. Men han hann knappt börja säsongen innan han blev utlånad till det danska laget Brøndby IF för både träning och spel vid en stor fotbollscup i Österrike.

”Next generation trophy 2024” är en av Europas största fotbollscuper för ungdomar. Brøndby IF kammade hem tredjeplatsen och Julian Karlsson Brännlund från Lycksele lyckades göra mål.

GIF Sundsvall: ”Bra att norra Sverige får synas”

Markus Tilly, Akademi- och utvecklingschef för GIF Sundsvall, säger att det är en viktig erfarenhet för Julian att ta med sig hem. Men att detta också innebär att fotbollen i Norrland får synas mer.

– Det är bra att norra Sverige får synas. Det här blir ett kvitto på att vi har en fungerande verksamhet och kan producera talanger inom sport, säger Markus Tilly.

Från Lycksele IF till stora arenor

Att få representera inlandet känner Julian en stor stolthet i. Trots flådiga arenor och motstånd från stora fotbollsklubbar som Chelsea FC, Valencia CF och RB Leipzig i Österrike – känner han lycka i att komma hem till Lycksele och fotbollsplanen där allt började.

– Det här är planen jag startade på, det kommer alltid vara tryggt att komma tillbaka, säger Julian.

Julian åkte raka vägen till Sundsvall efter cupen i Österrike för att påbörja fotbollssäsongen och gymnasiet där. Han berättar om intresset som kommer från andra fotbollsföreningar. Men att planen är att fullfölja sitt kontrakt i Sundsvall och i alla fall bli lite äldre innan han tar några större beslut.

– Inget är bestämt förutom att jag fortsätter spela för GIF. Jag läste också att jag måste vara minst 16 år om jag skulle vilja flytta utomlands, säger 15-årige Julian.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.