Foto: SVT.

En polisbil täcker hela södra Lappland

Uppdaterad
Publicerad

En enda polisbil under vardagsnätterna räcker för att upprätthålla rättssäkerheten i polisområde södra Lappland, det fastslog kammarrätten i onsdags. Polisens huvudskyddsombud är förvånad över rättens dom.

Huvudskyddsombudet i polisregion Nord har tidigare krävt minst två polispatruller i området som innefattar Sorsele, Storuman, Vilhelmina, Dorotea, Åsele samt Lycksele kommun.

Det är för långt till förstärkningspatruller och det innebär en risk för den ensamma patrullen som jobbar ifall en akut situation uppstår, menar huvudskyddsombudet Jan Johansson. Det blir även problem med kvinnofridsbrott då polisen inte kan förhöra kvinnan direkt då de själva måste ta hand om gärningsmannen.

LÄS MER: Camilla fick vänta fem timmar på polisen

Men polisledningen håller inte med utan anser att den befintliga resursfördelningen som finns i dag är tillfredsställande. Frågan har prövats först i förvaltningsrätten och nu även i kammarrätten. I båda instanserna valde man att gå på polisledningens linje.

LÄS MER: Polisen efter glesbygdskritiken: ”Ytterst olyckligt”

– Spontant är jag förvånad. Gemene man förstår nog att det här inte räcker på en yta som är nästan lika stor som Danmark, säger huvudskyddsombudet Jan Johansson.

Svårt att utreda kvinnofridsbrott

Det finns flera orsaker till varför det inte räcker med en polisbil. Jan Johansson förklarar att ett av problemen blir att exempelvis kvinnofridsbrott blir svåra att hantera professionellt.

– Vid en misshandel så måste vi har två polisbilar, en som tar hand om gärningsmannen och en som direkt kan sätta sig ner med kvinnan och prata med henne. Det går inte att vänta för att köra ett telefonförhör vid ett senare tillfälle, då får kvinnan ofta dåligt samvete och tar tillbaka allting, säger Jan Johansson.

LÄS MER: Polisbristen i norr – ”Det är akut”

– Vi har gott om räddningstjänstresurser, men tänk om vi skulle resonera så att vi drar in räddningstjänsten för att det brinner för få gånger i inlandet? Det skulle aldrig hända, men polisen kan man dra in. Det står i lagen att vi skall fullgöra vår plikt och ge skydd till allmänheten. Men det kan vi inte göra med de resurser vi har i nuläget, säger Jan Johansson.

Tidsfråga innan något allvarligt händer

Nu hoppas huvudskyddsombudet att politikerna förstår att en ändring måste ske innan det är för sent.

– Regeringen har nyss sagt att arbetsmiljön för poliserna skall bli bättre. Nu är det upp till bevis. Arbetsgivaren måste säkra upp tillgången till förstärkningspatruller, annars är det bara en tidsfråga innan det händer något allvarligt, säger Jan Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.