Kvinna håller upp en röd klänning i en butik.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Värsta scenariot för oss är att vi får lägga ner våra verksamheter”, säger Josefin Holmgren, butikschef på Röda Korset i Umeå. Detta sedan kommunen vill använda sig ett externt företag för klädinsamling till följd av den nya lagen. Foto: Jan Färingö

Kampen om secondhand-kläderna i Umeå – Röda Korset: ”Vi får lägga ner”

Publicerad

Kläder ska inte längre slängas i hushållssoporna – detta enligt en ny lag som börjar gälla vid årsskiftet. I Umeå vill kommunen teckna avtal med ett företag för att samla in kläder. Röda korset är kritiska och menar att kommunen misstolkat lagen.

– Vi är oroliga för att vi kommer vara tvungna att lägga ner vår verksamhet, säger Josefin Holmgren, butikschef Röda Korset i Umeå.

2025 införs en ny lag som innebär att kläder inte längre får slängas i hushållssoporna, utan ska samlas in separat för återanvändning, försäljning eller återvinning.

Enligt lagen är det kommunerna som ska ansvara för att samla in och sortera textilier istället för att de slängs i soptunnan och den som ändå slänger textil i sin soptunna kan få betala en felsorteringsavgift.

I Umeå vill det kommunala vatten- och avloppsbolaget, Vakin, skriva avtal med en seconhandaktör som ska ansvara för insamlingen.

”Blir en miljökatastrof”

Röda Korset är oroliga för att användbara kläder lämnas till den kommunala insamlingen istället och att verksamheten då förlorar hälften av sin inkomst.

– Värsta scenariot för oss i Umeå är att vi får lägga ner, värsta scenariot för världen är att en stor del av kläderna exporteras så att det blir en miljökatastrof istället, säger Josefin Holmgren, butikschef Röda Korset i Umeå.

Styrelsen för Umeåkretsen av Svenska Röda Korset tycker att Umeå kommun missförstått den nya lagstiftningen gällande textilt avfall.

– Kommunens ansvar är ju att ta hand om avfallet, men de väljer att en lösning där man tar hand om second hand delen också. Vilket gör att kommunen då konkurrerar med välfungerande lokal second hand, menar Josefin Holmgren.

Beslutet överklagat

Vakin menar att systemet funkat i andra kommuner.

– Jag förstår att Röda Korset kan känna en oro, men om man tittar på kommuner som har liknande system så tror jag inte att de behöver känna nån oro, säger Per Sundström, renhållningschef på Vakin i Umeå.

Röda Korset har valt att överklaga upphandlingsförfarandet till Förvaltningsrätten, vilket kan innebära att kommunen måste tänka om inför den första januari när lagen börjar gälla.

– Min upplevelse är att vi inte har missförstått lagen. Vakin ska säkerställa att det textilavfall som är kommunalt avfall inte ska följa med de flöden som finns idag, alltså det som går till förbränning. Det är målet med den här upphandlingen, säger Per Sundström.

Per Sundström, renhållningschef i Umeå kommun blir intervjuad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Per Sundström svarar på hur kommunen ska agera om upphandlingen inte är klar till den första januari 2025. Foto: Jan Färingö

Det innebär den nya textilinsamlingslagen

Kommunerna får ansvaret att separat samla in och sortera ut textilavfall från 1 januari 2025.

Exempel på sådant avfall är textil i form av kläder, heminredning, väskor och accessoarer.

Det insamlade avfallet får inte utsättas för fukt eller annan påverkan som gör att det inte kan skickas vidare.

Kommuner som inte redan har insamling kommer att behöva skapa insamlingsplatser och eventuellt upphandla entreprenörer för transporter, sortering och behandling av textilavfallet.

Verksamheter som till exempel textiltillverkare och grossister omfattas också av kravet på att sortera ut textilavfall.

Kommunerna ska årligen rapportera in mängden textil som samlats in och hanterats till Naturvårdsverket.

Källa: Naturvårdsverket

Här kan du lämna in ditt textilavfall

SVT skickade ut en enkät i november till samtliga 290 kommuner i Sverige med frågor om hur de ska gå till väga för att ta hand om textilavfallet när den nya lagen träder i kraft 1 januari 2025.

92 procent av kommunerna har svarat på enkäten:

  • 47,4 procent kommer ha insamling på både återvinningsstationer i bostadsområden och stora återvinningscentraler.
  • 43,6 procent uppger att de kommer ha insamling enbart på stora återvinningscentraler.
  • 2,6 procent kommer samla in avfallet enbart på återvinningsstationer i bostadsområden.
  • 1,9 procent kommer ha insamling på stora återvinningscentraler och mobila insamlingsplatser.
  • 4,5 procent har inte kunnat uppge hur de ska samla in avfallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.