Karin Malmfjord i Tärnaby är väl rustad för en eventuell krissituation. Hon är uppvuxen i en stor familj med fem syskon och fick tidigt lära sig att vara förberedd på sämre tider.
– Mamma sa alltid att man skulle se till att ha salt hemma och gärna också grovsalt som man kan använda för att salta in köttet om till exempel frysen skulle gå sönder, säger Karin.
Tittar inte på bäst-före-märkningen
Idag är hon politiker för Socialdemokraterna och vice ordförande i kommunstyrelsen i Storumans kommun. Redan under uppväxten var det självklart att det alltid skulle finnas vissa råvaror hemma. När Karin var barn brukade familjen åka till Norge för att storhandla mjöl, socker och ost som då var billigare på andra sidan gränsen.
Hon har slutat titta på bäst-före-märkningen och ibland kan det gå två veckor mellan handlingarna. Dessutom plockar hon både svamp och bär i skogen. Viltkött får hon tag i genom bröderna som är jägare och så sätter hon sin egen potatis.
– Jag får ofta frågan av andra, varför sätter du potatis när det är så billigt att köpa på affären? Och visst är det billigt att köpa, men den dagen det inte finns potatis att köpa i affären, har jag min egen sättpotatis och kunskapen hur man odlar den.
Har alltid salt hemma
Karin Malmfjord pratar ofta med sin familj och vänner om att vara redo den dag en krissituation uppstår. Ett scenario är att hyllorna i matbutiken plötsligt gapar tomma – ett annat att stå utan ström och vatten i flera dagar.
– Jag är glad att jag tidigt fick lära mig att vara förberedd för sämre tider. I och med det har jag inte någon lång startsträcka om krisen skulle komma. Jag har alltid både grovt och vanligt salt hemma så jag klarar mig, skrattar Karin.