Ketil Kronberg gör dips

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– En pizza per vecka, säger Ketil Kronberg om hans hemliga recept för att fortsatt hålla med världens bästa innebandyspelare. Foto: Lukas Deininger/SVT

Ketil Kronberg, 43, klar för ny säsong i IBK Dalen – vill spela tills han är 50

Uppdaterad
Publicerad

Han förde tillbaka IBK Dalen till SSL ifjol och har slagit i princip alla rekord man kan. Nu kan SVT avslöja att den 43-åriga klubbikonen Ketil Kronberg skrivit på för ytterligare ett år.

– Mina barn är äldre än vissa av mina medspelare, säger Ketil Kronberg, ligan äldste spelare.

Ifjol åkte IBK Dalen ut ur högsta ligan efter 26 år och för lagkaptenen Kronberg var det klart att han skulle föra laget upp igen. Nu är han klar för sin 18:e (!) säsong i Dalentröjan.

– Jag vill fortsätta spela mot de bästa, säger fyrbarnspappa Ketil Kronberg som vid sidan av innebandyn jobbar heltid som rörmokare och fortsätter:

– Jag känner en revanschlust att möta de lagen som gjorde att vi blev nedflyttade, säger han.

423 mål för IBK Dalen

När hans nästa säsong i världens bästa innebandyligan börjar är han 44 år gammal och därmed äldst – både i ligan och bland topplagen på VM.

Hittills har Kronberg spelat 503 matcher för IBK Dalen i SSL, allsvenskan, slutspel och kval. Under dessa matcher har han noterats för 423 mål och 307 assist.

En pizza per vecka

Utöver revanschlusten finns en ännu större glädje som gör det oerhört svårt att lägga klubban på hyllan.

– Jag sa nyligen till mina barn att jag aldrig har varit med om en tråkig träning. Jag vill spela tills jag är 50 år, säger han.

Hur ska man göra om man vill idrotta på elitnivå i början på medelåldern?

– Man ska njuta av livet och inte bara tänka tå elitidrottslivet. Man ska äta minst en pizza per vecka, säger han.

Spelar med unik klubba: ”Svårt att få tag i rätt blad”

Kronberg började förhållandevis sent med innebandy, först i de övre tonåren. Sedan dess spelar han med ett unikt blad – som är helt rakt.

– Jag har stora problem att få tag i rätt blad, de produceras inte längre, säger han.

Föreningen skickade då gjutformer till Kina för att få 150 stycken nyproduktioner på Ketils specialblad.

Hyllas av klubbdirektören

IBK Dalens klubbdirektör Urban Karlsson är oerhört glad.

– Kung Ketil, jag är sjukt imponerad över hans karriär i Dalen. Han har slagit alla rekord som går och blivit utsedd till världens näst bästa spela genom alla tiderna. Han är en viktigt lagkapten i både Dalen och det norska landslaget.

– Han har fått förfrågningar från många andra SSL-klubbar, men han vill spela med Dalen.

Vad tänker du om att han är 43 år och fortsatt på elitnivå?

– Det är sjukt imponerande. Han är på varje träning och gör alltid sitt bästa, det är därför han håller för den här nivån fortfarande. Han är absolut bra nog för att spela i SSL. Han tillför mycket både som spelare och människa, säger Urban Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.