Foto: Polisen

Klart om årets licensjakt på björn

Uppdaterad
Publicerad

Färre björnar får skjutas men viss åteljakt tillåts – det är ett par av länsstyrelsens beslut angående björnjakten.

Det blir 15 björnar som får fällas under 2015 års licensjakt, betydligt färre än förra året. Anledningen är att rennäringen under våren haft utbredda problem med björnar i kalvningslanden.

– Vi har redan fällt 17 björnar vid vårens skyddsjakter. Eftersom vi vill hålla jaktuttaget på ungefär samma nivå som de senaste åren blir det inte lika många björnar kvar för licensjakten, säger Björn Jonsson, naturvårdsdirektör på Länsstyrelsen.

Ingen delad kvot

Skyddsjakten får också konsekvenser för indelningen av jaktområden i länet.

– Vi slopar även indelningen av länet i två jaktområden i år, säger Björn Jonsson.

Normalt räknar man en särskild kvot för området ovanför odlingsgränsen, med syftet att kontrollera björnstammen i renarnas kalvningsland. I och med skyddsjakten anses det redan gjort i år.

Minskning

Länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation beslutade i början av juni att björnstammen i Västerbotten ska hållas till 350 individer under den närmsta femårsperioden, vilket är 10 färre än man beräknade att det fanns hösten 2014.

Hittills i år känner man till att 23 björnar redan dödats i länet: förutom de som fällts vid skyddsjakt, har fyra blivit påkörda av tåget och två ungbjörnar tros ha dödats av en annan björn. Det betyder att den totala dödligheten antas ligga på drygt 10 procent.

– Eftersom produktiviteten har legat omkring 8 procent under senare år innebär det att björnstammen i Västerbotten förväntas minska något, helt i enlighet med målsättningarna, säger Michael Schneider, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen.

Omdiskuterad metod tillåts

Länsstyrelsen har också beslutat att tillåta åtling som jaktmetod, men den styrs av ett omfattande regelverk. Man får till exempel inte placera ut åtel förrän 15 juli, och den måste först både anmälas och godkännas av Länsstyrelsen.

Licensjakten startar 21 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.