• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Fjällräven är en av de arter som kan försvinna när klimatet ändras. Foto: TT

Klimateffekterna tar död på djurarter i norr

Uppdaterad
Publicerad

Det blir stora förändringar i den norrländska naturen inom de närmaste femtio åren om uppvärmningen och klimatförändringarna fortsätter. Det här visar internationell forskning. Bland annat är rödingen och fjällräven i farozonen.

Framförallt är det fjällen och hela det arktiska området som påverkas mest. När det blir varmare så smälter snön och istäcket och det här får dramatiska konsekvenser för bland annat rödingen som är en viktig fisk för både sportfiske och odling i hela fjällkedjan och uppåt.

– I värsta scenariot är det helt enkelt så att en del arter kommer att försvinna och då är det de nordliga arterna som röding och fjällräv som karaktäriserar Västerbotten och Norrbotten, säger Bodil Englund som är klimatanpassningssamordnare vid Länsstyrelsen i Västerbotten.

LÄS MER: Vintertemperaturen höjs – med fyra grader

Enligt Länsstyrelsen kan både flora och fauna komma att förändras i framtiden till följd av klimatförändringarna. Bland annat vildsvin tros bli vanligare i norr. Foto: SVT

”Fullt möjligt att vi får en helt annan flora och fauna”

Länsstyrelserna i Norr och Västerbotten har tillsammans gjort den här rapporten som bygger på internationell forskning och klimatprognoser. Och man tror att effekterna av uppvärmningen kan bli riktigt synliga redan om cirka femtio år. Forskarna visar på att det kan bli något av en fälthare och vildsvinsinvasion i hela norra Sverige.

– Ja, det är helt möjligt att det kan bli så men det beror på hur mycket klimatet förändras. Fortsätter det i samma takt som nu är det fullt möjligt att vi får en helt annan flora och fauna i norra Sverige, säger Bodil Englund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.