• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Varmare klimat gör det svårare för renskötarna

Uppdaterad
Publicerad

Klimatförändringarna gör det svårare att bedriva renskötsel. En annan konsekvens är att harpest också ökar kraftigt. Det visar en avhandling vid Umeå universitet.

Maria Furberg är både distriktsläkare och infektionsläkare. Under de senaste åren har hon forskat kring klimatförändringar och hälsa. I en avhandling konstaterar hon att urfolken över hela världen är mer känsliga och sårbara för klimatförändringar.

Samerna drabbas hårt

Den svenska urbefolkningen, samerna, är en av de drabbade grupperna.

– Framförallt vintertid ser vi stora förändringar och det ställer till problem för renskötarna då det är svårt att flytta renarna och det är svårt att komma åt betet. Extra besvärligt blir det då det blir blött och isigt om vartannat på marken, säger Maria Furberg.

Snöperioden har förkortats med mer än två månader under de senaste 30 åren och det är negativt för renskötseln. Men det är bara en av bördorna som lagts på rennäringen.

– Det är trycket från rovdjuren, konkurrens från andra näringar och många andra faktorer som pressar renskötseln hårt. Den här extra pressen som kommer från klimatförändringarna gör då att många inte vet om de klarar av att vara renskötare längre, säger Maria Furberg .

”Jag vill ha kyla och snö”

I en av de samebyar som hon har följt fanns det också ett utbrott av harpest och hon kunde visa att den ökat kraftigt i hela landet och hon tror att det också kan ha göra med klimatförändringarna och att det blivit varmare.

– Under de trettio år som vi tittat på så har harpesten ökat tiofalt, det är alltså tio gånger så vanligt med harpest nu än för trettio år sedan.

Och efter sin forskning kring klimatförändringarna och hälsa skulle hon helst se en tillbakagång till mera snö och bister kyla istället.

– Jag är ju skidåkare så det är klart att jag vill ha kyla och snö. Jag skulle gärna se att förändringarna inte gick så fort. Det skrämmer mig lite med de här snabba klimatförändringarna, säger Maria Furberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.