Därför lämnar Kommunals medlemmar vårdyrket – hör Maria Andersson berätta Foto: SVT

Kommunal: ”Vårdpersonalen orkar inte längre”

Uppdaterad
Publicerad

På fackförbundet Kommunal i Skellefteå är vård- och omsorgsklubbens ordförande inte förvånad över att många kvinnor som jobbar i vården nu utbildar sig för industrin. På sikt kan det bli personalbrist i delar av vården.

Arbetsvillkoren har, enligt Kommunal, hårdnat för medlemmarna som jobbar inom vården.

– Det blir mer stress och de orkar inte längre, säger Malin Andersson.

När sen beskedet kom att Europas största batterifabrik, som vill anställa tusentals personer, ska byggas i Skellefteå kom direkt många samtal från medlemmar. De ville till exempel veta hur det går till att byta jobb.

– Folk hör fortfarande av sig till oss och undrar vad det finns för arbeten där, säger Malin Andersson.

Inom några år går upp mot 20 procent av undersköterskorna i Skellefteå i pension enligt Malin Andersson. Hon är orolig över att det i framtiden kommer att bli svårt att få tag på utbildad personal.

Regionrådet vill säkra personal

Det är en oro som delas av Västerbottens regionråd Richard Carstedt (S). Enligt honom måste både kommun och region jobba med att säkra personal. Det handlar då om att vara en föredömlig arbetsgivare och se till att personalen känner sig värdefull.

– Jag tror att väldigt många kommer att gå från befintlig verksamhet till industrin. Där måste vi göra en plan för hur vi ska rekrytera eller behålla vår personal, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.