Kommunal vill se nationella riktlinjer för att lösa bemanningskrisen i vården: ”Allvarligt att det gått så långt”

Uppdaterad
Publicerad

Äldreomsorgen och barnomsorgen är i många kommuner kraftigt underbemannad. Det menar Fackförbundet Kommunal som i en egen valturné genom Sverige argumenterar för att införa nationella riktlinjer för att garantera en viss personaltäthet.

Fackförbundet har nyligen släppt en rapport om välfärden som utgår från deras egen medlemsundersökning bland 10 000 undersköterskor, vårdbiträden och barnskötare. I den konstateras att underbemanningen gått så långt att det uppstår risker för barn och äldres säkerhet i verksamheterna.

– Det är väldigt allvarligt att det gått så långt. Personalen gör allt vad den kan, ofta på bekostnad av sin egen hälsa, och det här visar verkligen hur illa det är, menar förbundsordförande Malin Ragnegård.

Val 2022

Fler anställda behövs

Enligt Kommunal behövs det under den kommande mandatperioden sammanlagt anställas fler än 100 000 inom välfärdens olika yrken, och det behöver tillföras extra ekonomiska resurser på ungefär 70 miljarder kronor.

I klippet berättar förbundsordförande vad hon menar med bemanningsriktlinjer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet