Vittnesmålen blir allt fler. Anställda inom vård och omsorg blir industriarbetare istället. De har ledsnat på dåliga villkor som ger för lite betalt.
– Man känner till slut att man skrikit nog länge utan att få gehör, konstaterar Johanna Norqvist som är en av alla kommunala vårdavhoppare.
Hon har tagit tjänstledigt för att jobba inom plastindustrin.
Hör Johanna berätta mer om beslutet bakom bytet i klippet ovan.
Tuffare bemanningsläge
Inom Region Västerbotten är den ökade rörligheten på arbetsmarknaden tydlig.
– Bemanningsläget är tuffare nu jämfört med för tre år sedan. Att få tag i vikarier för korta vikariat går inte, konstaterar Camilla Andersson, områdeschef för närsjukvården i Skellefteå.
Ledningen undrar hur man ska bli mer attraktiv som arbetsgivare och hur man ska behålla medarbetare.
– Vi pratar också om hur vi ska hantera den interna kannibalismen som kan upplevas när vi har en ökad rörlighet bland medarbetare.
Söker 150 undersköterskor
Via Arbetsförmedlingens platsbank söker Skellefteå kommun 150 undersköterskor. Inte ens i en storstad som Malmö finns så många kommunala underskötersketjänster utannonserade.
Fackförbundet Kommunal, som gör en egen valturné, argumenterar för nationella riktlinjer eftersom man ser en kronisk underbemanning i hela landet.
– Politikerna måste ta det här på allvar, säger förbundsordförande Malin Ragnegård på besök i Skellefteå.
Vill få besked från politikerna
Områdeschefen för närsjukhusvården i Skellefteå efterlyser en bredare politisk debatt eftersom arbetskraftsbristen nu är så stor i norra Sverige att det inte går att bemanna all välfärd ens om man skjuter till pengar.
– Jag skulle önska att det här perspektivet adresserades mer. Det pratas mycket om att stärka välfärden och den gröna omställningen och just här är båda frågorna oerhört aktuella, men var får vi arbetskraften ifrån? Vilka konkreta åtgärder kan vi förvänta oss att vi får hjälp med, frågar sig Camilla Andersson.