Hans Lindberg kommunalråd i Umeå

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Är det realistiskt att bron skulle bli klar om 20 år? Hör Umeås kommunalråd Hans Lindberg (S) i videon. Foto: Stefan Brännström/SVT

Kommunalrådet Hans Lindberg (S) om Kvarkenbron: ”Det här är allvar”

Uppdaterad
Publicerad

Finland vill bygga en bro till Sverige mellan Umeå och Vasa och i september kommer utredarna till Umeå. Kommunalrådet Hans Lindberg (S) menar att en bro över Kvarken är realistisk.

– Vi i Sverige behöver förstå att det här är på allvar, säger han.

Umeås kommunalråd Hans Lindberg (S) är styrelsemedlem i Kvarkenrådet, en politiskt oberoende och fristående aktör som arbetar för att området ska utvecklas.

I september kommer den finska utredningsgruppen till Umeå för att titta på förutsättningarna för städerna att ta emot en fast förbindelse.

– Vi ska bland annat titta på hamnen, järnvägsstrukturer och var bron skulle kunna landa i Umeå. Det ska bli en rapport till den finska regeringen, säger Hans Lindberg (S).

”Man kan bygga snabbt”

– Jag ser förhoppningsfullt på det här, mer än tidigare. Det är ganska rimliga planer. Man kan bygga ganska snabbt och har tittat på olika finansieringslösningar. Det säkerhetspolitiska läget har snabbat på processen, säger Hans Lindberg.

Han menar att bron skulle vara viktig för Umeå men också för hela Västerbottens inland.

– När man får en öst-västlig kommunikation skulle det bli mer arbetstillfällen i inlandet också, säger Hans Lindberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.