Lennart Gustavsson (V) till vänster i bild, kommunalråd i Malå, är besviken på regeringens vindkraftsutredning. Till höger i bild syns två vindkraftverk.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommunalrådet i Malå om besvikelse på vindkraftsutredningen. Foto: SVT

Kommunalrådet i Malå om vindkraftsutredningen: ”Är besviken”

Uppdaterad
Publicerad

Det kom inga förslag på hur kommunerna ska få ersättning i den statliga utredning kring vindkraften, som presenterades under torsdagen.

– Det är en besvikelse att det inte blev något av den här diskussionen, säger Lennart Gustavsson (V), kommunalråd i Malå.

Utredningen som presenterades föreslog bland annat olika ersättningar till lokalsamhälle och de som bor närmast vindkraftverk. Men det kom inga besked kring hur kommunerna ska få pengar kom inte.

Kommunalrådet är besviken och också fundersam kring vem och vad som kompensationen kommer att gälla.

– Jag representerar en kommun som har byggt vindkraft sedan drygt tio år tillbaka och vi har nästan byggt fullt i vår lilla kommun, säger Lennart Gustavsson (V) och fortsätter:

– Är det så att bara framtida vindkraft kommer kompenseras så blir det ju som att de som har sagt nej till vindkraft tidigare belönas. Det tycker jag är ett problem, att man inte tar hänsyn till de kommuner som har tagit ansvar och byggt vindkraftverk.

Tidigare protester

Åtta kommunalråd i Västerbottens inland har tidigare protesterat mot att ersättningen för etableringarna är för låg.

Utredningen som nu presenteras har haft i uppdrag att lämna förslag som stärker kommunernas incitament att medverka till utbyggnad av vindkraften och som kompenserar dem vars omgivning påverkas.

Hör Malås kommunalråd reagera på vindkraftsutredningen i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.