Vindkraftsverk, kommunalråd Robertsfors

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om varför inställningen till vindkraft har ändrats i kustområdet – kommunalrådet i Robertsfors Petra Andersin förklarar. Foto: Annika Byrde/TT, Berno Jonsson/SVT

Kommuner i Västerbotten gör nya vindkraftsplaner – kräver mer betalt: ”Sålt ut oss för billigt”

Uppdaterad
Publicerad

Vindkraftverken blir högre, större och kräver utvidgade landområden. Nu gör flera kommuner i Västerbotten om sina vindkraftsplaner – och kräver bättre betalt för att vindkraftföretag ska få etablera sig.

– Vi har sålt ut oss alldeles för billigt, säger Petra Andersin (S), kommunalråd i Robertsfors.

Längs hela kustbandet i Robertsfors kommun från Lövånger ner till Ratan fanns långt framskridna planer på tre stora vindkraftsparker med 300 meter höga vindkraftverk och till antalet flera hundra stycken. Men det har nu kommunen sagt nej till.

– Det är otroligt viktigt att man bevakar vilka som etablerar sig i vårt land. Vi behöver säkerställa att våra tillgångar inte exploateras på ett sätt som inte är bra för oss. Dessutom behöver vi en rejäl kompensation och del av vinsterna om vi ska tillåta att företag breder ut sina vindkraftverk på våra landområden, säger Petra Andersin (S), kommunalråd.

”Blev lite vilda västern”

Även Malå, Norsjö och Skellefteå kommuner jobbar med att förnya sina vindkraftsplaner.

– Vi såg att det blev lite vilda västern bland de företag som ville etablera vindkraftsparker. Vi kunde inte hantera det och därför valde vi att lägga ner våra befintliga vindkraftsplaner och skapa nya, säger Lorents Burman (S), kommunalråd i Skellefteå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.