Jan-Erik Engman har de senaste åren drivit motståndet mot det planerade kärnkraftverket i Pyhäjoki i Finland via nätverket ”ett kärnkraftsfritt Bottenviken”. I helgen var han med och arrangerade en internationell kärnkraftskonferens med ett hundratal deltagare från olika länder.
– Det har gått väldigt bra tycker jag. Vi har haft många intressanta föreläsare på plats och alla debatter har varit mycket informativa, säger Engman.
”Inte gett upp kampen”
Kärnkraftskonferensen hölls på Medlefors folkhögskola. Konferensen huvudteman var det planerade kärnkraftverket i Pyhäjoki i Finland, hur kärnavfall ska hanteras och om framtidens energiförsörjning.
– Vi har absolut inte gett upp kampen, säger Lena Lagerstam, Morjärv, samordnare för nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken.
– Fennovoimas planer att bygga ett ryskt kärnkraftverk vid Bottenviken måste stoppas och då är internationell samverkan av stor betydelse. Det blir ett viktigt tillfälle att träffas och knyta kontakter.
Många engagerade
En av dem som engagerat sig mycket i planeringen av konferensen är Elisabeth Holmström från Robertsfors.
– Bottenviken är ett litet och slutet innanhav med ett sårbart ekosystem, och lämpar sig därför mycket illa för kärnkraft.
Vid konferensen medverkade en rad föreläsare från universitet, myndigheter och miljöorganisationer i Sverige och Finland. Moderator för helgen var kulturdebattören Stina Oscarson.
På programmet fanns, förutom föreläsningar och debatter, även musikinslag, film- och bildvisning och en konstutställning av Ann Andrén, ”Tjernobyl 30 år och Slutförvaring?”.
”Ingenting är omöjligt”
Såhär efter konferensen, känns det fortfarande som att allmänheten kan påverka?
– Ingenting är omöjligt. Än så länge är det inte klappat och klart, säger Engman. Vi vill så länge det går få allmänheten informerade om vad det här innebär.