Det var på 1930-talet som samer från Karesuando i Kirunaområdet tvångsförflyttades av svenska staten. Enligt historiska beskrivningar hade staten planerat för en tillvaro i Jämtland men på vägen dit stannade man i Vapstenområdet kring Tärnaby och enligt Vapsten sameby fick man myndighetsbeslut på att få vara där.
Det är de senaste femtio årens bråk inom Vapsten sameby som nu ska avgöras i tingsrätten i Lycksele. Det handlar om rätten till renskötseln, jakten och fisket inom Vapstenområdet. Och det här är ett unikt fall, aldrig tidigare har tingsrätten prövat rättigheterna till renskötsel mellan två grupper inom samma sameby.
Anser att staten bär ansvar
De som idag utgör Vapsten samebys medlemmar och som har rättigheterna till renskötsel, jakt och fiske är ättlingar till de tvångsförflyttade nordsamerna. Och de menar att det inte finns någon grund till stämningen då de stannat i Vapstensområdet i god tro sanktionerat av myndigheterna.
Per Magnusson är advokat och företräder Vapsten sameby. Han menar att det är staten som tvångsförflyttat samer till Vapsten och att det är staten som ska bära ansvaret för det här. I övrigt vill ingen av advokaterna eller någon från Vapstensameby lämna någon kommentar innan rättegången har startat.
”Stängde ut oss”
De samer som anser sig ha den ursprungliga rätten till området kallar sig Vapsten lappby och de satsar nu egna pengar för att få till den här stämningen i tingsrätten. De går så långt att de talar om en ockupation av deras landområde och att det var något som genomfördes genom statens beslut och myndigheternas agerande.
– De stängde ut oss och tog ifrån oss vårt arv det som förts vidare genom flera generationer. Det handlar om våra rättigheter att bedriva renskötsel på lika villkor och rätten till jakt och fiske i hela området, säger Sigrid Stångberg som är född och uppvuxen i Vapsten lappby som det hette innan nordsamerna kom till området.