Två unga tjejer i Lycksele

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Umeåbor – det är finfolk” – se hur västerbottningarna tänker om att glappet mellan tjejer och killar som pluggar vidare blir allt större. Foto: Marilen Karlsson/SVT

Könsklyftan växer – fler kvinnor än män i Västerbotten pluggar vidare

Publicerad

Fler kvinnor än män pluggar vidare efter gymnasiet – och skillnaden blir allt större. Senaste åren har klyftan vuxit ytterligare.

– Jag tror att män nöjer sig och vill stanna kvar på sin hemort, säger Sofia Jonsson i Lycksele.

Det är betydligt vanligare att kvinnor läser vidare på högskola än män. De senaste åren har gapet vuxit ytterligare. I riket pluggar 66 procent av kvinnorna vidare, men bara 48 procent av männen, enligt den senaste statistiken från SCB.

– Jämför vi med den årskull som tog examen 2014 har könsskillnaden ökat. Andelen i Sverige som pluggar vidare har ökat både bland kvinnorna och männen, men mer bland kvinnorna, säger Annica Wallerå, statistiker på SCB.

Av de elever som gick ut 2014 var siffran 61 procent av kvinnorna och 47 procent av männen. Det är också vanligare att personer i storstäder pluggare vidare.

Stor skillnad mellan kommunerna

Bland kommunerna i Västerbotten var skillnaden störst i Vilhelmina, där 57 procent av kvinnorna inlett studier inom fem år, men bara 18 procent av männen. Även i Lycksele och Vännäs är det stora skillnader mellan könen.

– Det finns en gräns mellan Vännäs och Umeå. Umeå, det är finfolk, säger Gabriel Ögren.

Vid Umeå universitet jobbar ledningen aktivt med att minska klyftorna.

– Jag tror att ett samhälle mår bäst av när det finns en balans, säger vice rektor Cathrine Norberg.

Cathrine Norberg, vicerektor på Umeå universitet, klädd i en mörk jacka står framför en bokhylla fylld med färgglada böcker. Bakgrunden består av hyllor med böcker i olika nyanser, vilket skapar en akademisk atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fler kvinnor än män pluggar vidare – varför ser det ut så? Är det en fråga Umeå universitet jobbar med? Hör vicerektor Cathrine Norberg svara på tre frågor. Foto: Mattias Persson/Umeå universitet

Här är kommunerna med störst/minst skillnad mellan könen:

Störst skillnad:

Torsby: 80 procent av kvinnorna, 18 procent av männen

Uppvidinge: 61 procent av kvinnorna, 11 procent av männen

Bengtsfors: 56 procent av kvinnorna, 11 procent av männen

Minst skillnad:

Ovanåker: 49 procent av kvinnorna, 48 procent av männen

Nora: 35 procent av kvinnorna, 34 procent av männen

Vimmerby: 44 procent av männen, 45 procent av kvinnorna

Källa: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.