kor som hoppar, en bonde i en ladugård

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Snart ska Göran Olofsson släppa ut sina 600 kor på grönbete – men han menar att det finns en poäng med att se över regelverket. Foto: Berno Jonsson, SVT

Kornas betesrätt utreds – bonden i Kålaboda positiv: ”Bättre om bonden får välja själv”

Publicerad

Nu börjar norrländska kor släppas ut på grönbete för sommaren. Men kravet kring betesrätt kan slopas. Regeringen diskuterar just nu lättnader i djurskyddsreglerna. Göran Olofsson vid Ängesbäckens lantbruk i Kålaboda tycker det är bra att reglerna ses över.

– Det vore klart bättre om bonden själv får välja om och när korna ska släppas ut, säger han.

Under maj och juni släpps norrländska mjölkkorna ut på grönbete för sommaren. Det var 1988 som betesrätten infördes – detta efter en kampanj där författaren Astrid Lindgren spelade en viktig roll.

Enligt betesrätten ska mjölkkor komma ut på bete varje dygn under minst 6 timmar under sommaren.

Utredning pågår: ”Hundratals regler”

Regeringen diskuterar nu om regelverket ska lättas. Bakgrunden är en utredning som ska se över hur reglerna påverkar svenska bönders konkurrenskraft.

– Vi har hundratals regler och femton myndigheter att förhålla oss till så det vore klart bättre om bonden själv får välja om och när korna ska släppas ut på grönbete, säger Göran Olofsson vid Ängesbäckens lantbruk i Kålaboda.

Forskare och djurrättsrörelser menar att korna mår bättre och blir friskare av att få ströva fritt på gröna ängar. Bonden Göran Olofsson är inte säker på att så är fallet då korna vissa kalla regniga dagar skulle må bättre av att stå inne.

– Jag förstår att folk vill se kor fritt på bete och min själ mår också bättre av att se dem beta ute i det fria, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.