Finns det radioaktivitet kvar i svensk skog 30 år efter Tjernobylolyckan? Foto: Emil Langvad/TT

Kött, fisk, vilt och svamp – kan man äta det idag?

Uppdaterad
Publicerad

Åtta forskare från Uppsala Universitet och SLU har skickat ut tusentals skolelever i skogen för att undersöka hur mycket cesium det finns i svensk mark och svamp. Men hur mycket strålning finns det kvar drygt trettio år efter olyckan? Vi frågade kärnfysikforskaren Mattias Lantz.

Det är 30 år sedan Tjernobylolyckan, hur mycket radioaktivitet finns det kvar i svensk mark?

– Ämnet som heter Cesium 137 har en halveringstid på 30 år. Det betyder att ungefär hälften är kvar. Var det ligger beror bland annat på hur det regnade när nedfallet kom och vad som hänt under tiden. Djur bökar runt i det här och äter saker. Växter som svamp och andra organismer omfördelar materialet, så vi är nyfikna på att se om det ändrats på nåt vis.

Vad kan elevernas svampprover visa?

– Vi får en möjlighet att se hur cesium tas upp i en svamp, dessutom i olika svampsorter. Eleverna tar också markprover så vi kan jämföra upptaget från marken till svamparna. Sen skapar även naturen radioaktivitet på ett naturligt sätt. Vi är nyfikna på om de också tas upp av svampen.

Mattias Lantz är forskare i tillämpad kärnfysik vid Uppsala universitet. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Kött, fisk, vilt och svamp – kan man äta det idag?

– Det enkla svaret är, inga problem alls. Utsläppet spred sig lite olika i Sverige, vissa delar fick mer, andra inget. Generellt sett ska man inte känna någon oro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.