Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Ida Thellenberg/SVT

Kraftig brand i radhuslänga i Umeå under kontroll

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig brand utbröt på lördagsmorgonen på Berghem i Umeå i en radhuslänga med fyra lägenheter. Först efter flera timmar var branden under kontroll men räddningstjänsten kommer vara kvar på platsen hela dagen.

Det var strax efter klockan 05 som larmet kom. Ett tiotal resurser från räddningstjänsten skickades till platsen. På grund av kraftig rökutveckling uppmanades boende i området att stanna inne och stänga dörrar, fönster och ventilation.

– Vi har lyckats begränsa branden till två lägenheter av fyra, säger räddningsledare Jörgen Forslund, som inte bedömde spridningsrisken som stor vid 9-tiden på förmiddagen.

En kranbil skickades till platsen för att lyfta bort delar av taket för att kunna släcka bättre.

Boende evakuerade

Samtliga bostäder i längan evakueradesoch enligt polisen har ingen skadats allvarligt.

– Några personer har åkt till akuten för kontroll efter att ha andats in rök, säger Elisabeth Glaas, polisens presstalesperson.

Enligt räddningsledaren Jörgen Forslund kommer släckningsarbetet troligtvis att pågå större delen av dagen och även under kvällen för att bevaka så att det inte blossar upp.

Polisen har inlett en förundersökning gällande mordbrand för att reda ut hur branden har startat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.