Arbetsmiljöverket gjorde en inspektion av gruvan förra veckan. Senast den 16 september vill verket se en utredning från bolaget där det framgår vad som orsakat händelsen och varför en person inte hann sätta sig i säkerhet innan branden bröt ut.
Får inte hända igen
Myndigheten vill också veta vad bolaget gjort och kommer att göra för att liknande händelser inte inträffar igen.
Pia Lindström, miljö och säkerhetschef på Boliden gruvor, säger till Västerbottensnytt att man på bolaget inlett en utredning för att säkerställa orsaker, händelseförlopp och behov inför framtiden.
Har nödlägesrutiner
– Vi vet inte vad som orsakat olyckan ännu, men det är under utredning. Vi jobbar ständigt med att utveckla säkerheten i vår verksamhet, och exakt vad vi gör för att undvika liknande händelser som den i Kristineberg kan jag inte förklara eftersom det kräver ett helt föredrag. Däremot har vi nödlägesrutiner där bland annat utrymningsövningar ska ingå.
– Hur ofta då?
– Enlig rutinen ska det ske minst en gång per år, förklarar Pia Lindström.
– Har man följt den rutinen vid Kristinebergsgruvan?
– Det måste platschefen, Niklas Frank svara på, men så ska det vara enligt rutinen, säger Pia Lindström, som anser att det viktigaste nu är att säkerställa vad det var som orsakade missödet i Kristineberg.
Västerbottensnytt har pratat med Niklas Frank, som hänvisar till Kristinebergs pressansvarige Mats Petersson.
– Hur ofta man har haft utrymningsövningar i Kristineberg kan inte jag svara på. Det är mycket som utreds och kartläggs nu, så den övningen i sig har inte varit fokus. Vi kommer dock att göra en grundlig utredning, och innan den är genomarbetad är det för tidigt att svara på exakt vad som hänt, och vad vi måste förbättra. Det skulle dock förvåna mig om vi inte lär oss någonting av detta. Det säger Mats Petersson.