En person hörde av sig till redaktionen efter att ha sett inslaget från telekomföretaget T3 som uppmuntrar sina anställda att träna genom att ge dem ledigt som kompensation.
– Jag tycker att sådana här träningstrender är problematiska ur så många aspekter, säger personen som inte vill framträda med sitt namn. Personen betonar att den gillar motion och att friskvård är något postivt, men framhåller att anställda i yrkesgrupper som verkligen skulle behöva träna sällan får chansen.
– På det här telecomföretaget ser ju folk ut att gilla att träna ändå, tänk dig äldre kvinnor i låglöneyrken, de får sällan in friskvård på schemat, säger hon.
Wellness-bok om besatthet av hälsa
I boken Wellnessyndromet skriver Carl Cederström och André Spicer om hur vår jakt på hälsa och lycka har blivit en osund besatthet i det västerländska samhällena. Enligt författarna har vi gått från att värdera kollektivets välbefinnande till det individuella och träningstrender hyllas som något positivt.
– Att det blir skuld och skam runt levnadsvanor är otäckt, jag tror också att det handlar om att arbetsgivaren vill ha kontroll över de anställda, säger personen. Hon menar också att det är intressant hur vi ser på ohälsosamma människor, att göra kopplingen att en vältränad människa är en god människa är otäckt, säger personen.
– I USA finns det exempel på hur företag ger löneavdrag om man inte tränar, det kanske är nästa steg, säger personen. Hon betonar också att det finns en enorm industri runt träning, att det finns företag som tjänar pengar på att folk uppmanas att satsa på friskvård.
Efterfrågar sänkning av arbetsbelastning
Hon är också oroad över att människor satsar mycket tid på att träna sin kropp, men allt mindre tid att läsa en bok eller engagera sig i samhällsfrågor.
– Tänk om något företag kunde ge ledigt för varje läst timme, jag tror att vi skulle bli mer produktiva av det också, säger personen.
Hon skulle också vilja att arbetsgivaren funderar mer runt att sänka arbetsbelastningen.
– Det kanske är bättre att ta bort arbetsuppgifter än att peppa till att träna, till exempel på ett telecomföretag, säger personen som hörde av sig till SVT.