Homayon Karimteherani går kursen i yrkessvenska. Foto: SVT

”De behandlar oss som om vi vore barn”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingens kurs ska snabbare hjälpa utlandsfödda till praktik och arbete, men består mest av väntan. En av eleverna beslutade sig för att filma sin meningslösa dag.

Sedan Etableringsreformen infördes är tanken att utlandsfödda som får uppehållstillstånd i Sverige snabbare ska komma ut på arbetsmarknaden med hjälp av insatser från Arbetsförmedlingen. En typ av utbildning, som finns över hela Sverige, är yrkessvenska som går ut på att eleverna ska få språkhjälp riktad mot den bransch de redan kan eller är intresserad av, samtidigt som de kan få hjälp att hitta en praktikplats.

Nu kan Västerbottensnytt, med hjälp av eleven Homayon Karimteherani och hans kamera, visa hur det kan gå till i praktiken.

Hemskt slöseri

– Vi gör ingenting, vi bara sitter där. Kanske spelar lite dator. Det är hemskt, och ett slöseri både med min tid och skattebetalarnas pengar, berättar han.

Han har på olika sätt försökt göra utbildningsföretagets chef och lärare i Skellefteå uppmärksam på problemen, liksom han försökt få gehör hos Arbetsförmedlingen som beställt utbildningen.

Platschefen på utbildningen i Skellefteå svarade med att bli arg. Hon har givits tillfällen att kommentera i en bandad intervju, men har i dagsläget avböjt. Men utbildningsföretagets verksamhetschef i Sverige svarar på kritiken i inslaget här på webben.

Vad tycker du?

Hur tycker du att Etableringsreformen fungerar? Vad tänker du när du ser det här? Hör av dig till oss. Du kan antingen skicka ett mail vbnytt.skelleftea@svt.se eller ringa till journalisten Marit A. Israelsson på 070-18 00 649. Du får vara anonym.

FAKTA

  • Reformen trädde i kraft 1 december 2010 som ett svar på kritiken att det i genomsnitt tar upp emot sju år mellan uppehållstillstånd och jobb.
  • Lagen omfattar alla som beviljats uppehållstillstånd efter utgången av november 2010.
  • Tanken är att nyanlända i arbetsför ålder (20-64 år) snabbt ska komma i kontakt med Arbetsförmedlingen för ett så kallat etableringssamtal som ska leda till en etableringsplan.
  • Den innehåller svenska för invandrare (sfi), samhällsorientering och olika arbetsförberedande insatser som till exempel validering av utbildnings- och yrkeserfarenheter och praktik. Den gäller i två år.
  • Personer som ingår i reformen har rätt till en etableringsersättning som vid heltid är 308 kronor per dag.
  • De har också rätt till en etableringslots som ska lotsa nyanlända in i det svenska samhället och erbjuda ett nätverk av arbetsgivare.
  • Bara i Skellefteå finns det ungefär 200 utlandsfödda som just nu omfattas av reformen.

Källa: Arbetsförmedlingen

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.