Cykelbana i centrala Umeå

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Både ris och ros” – se vad projektledaren säger om cykelbanan i centrala Umeå och framtiden. Foto: SVT

Kritiserad cykelbana i Umeå tas bort: ”Blev inte optimalt”

Uppdaterad
Publicerad

En körfält i centrala Umeå målades grönt och blått och blev till cykelbana. Men banan ledde till förvirring och har fått kritik. Nu tas den bort.

– Det är inte optimalt som det är nu, säger Katarina Gref, projektledare Umeå kommun.

Sommaren 2023 gjordes en del av bilvägen på Storgatan fram till Västra Esplanaden om till cykelbana.

Ett körfält målades grönt och blått och en sopsäck hängdes över trafikljuset, vilket skapade förvirring bland många. På vintern körde bilar på cykelbanan, där det tidigare varit ett körfält.

Bilköerna har ökat

Cykelbanan har varit en del av ett forskningsprojekt som nu utvärderats. Den visar att antalet cyklister och gående har ökat på gatan efter omvandlingen, men att trafiksäkerheten inte är bättre och att bilköerna ökat.

− Det är främst i korsningen man känner sig som mest otrygg, säger projektledaren Katarina Gref, Umeå kommun.

Bilisterna har samsats i ett körfält istället för två.

– Fordon som ska svänga höger och köra rakt fram har kört i samma körfält, vilket innebär att färre hinner köra när det är grönt.

Finns behov av en cykelbana

Taxiförare, bilister och vissa politiker har varit kritiska till cykelbanan och krävt att den ska tas bort. Kommunen har tagit med synpunkter från medborgarna både från kommunens felanmälningssystem och från sociala medier.

Inom de närmsta veckorna påbörjas arbetet med att ta bort cykelbanan. Bänkar, urnor och cykelparkeringar kommer att vara kvar.

− Det finns ett behov av cykelbana, mer grönska och uteserveringar, men vi behöver skruva på lösningar för att få till det riktigt bra, säger projektledaren Katarina Gref, Umeå kommun.

Har kostat 1,9 miljoner

Projektet har kostat omkring 1,9 miljoner kronor.

– Eftersom det här varit en flexibel gatuomvandling är kostanden låg jämfört med en ombyggnation. Nu är det främst arbetskostnader, säger Gref.

umeåbo

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är bedrövligt” – se hur Umeåborna upplevt cykeltrafiken och cykelbanan i stan. Foto: Julia Hedlund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.