På infektionsmottagningen på Norrlands universitetssjukhus har det läckt in vatten i flera kontor. Foto: SVT

Läcka på infektionsmottagningen i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Infektionsmottagningen på Norrlands universitetssjukhus dras med arbetsmiljöproblem. För två helger sedan började det läcka in vatten från taket så pass mycket att det påverkade elen. Men det har också påverkat personal fysiskt då flera upplevt problem med luftvägarna.

Hela huset där infektionsmottagningen ligger har haft problem tidigare. Huset har platt tak och har haft problem med just läckor sedan 80-talet. Det har genom åren gjorts flera renoveringar, senast 2017 men det platta taket har bestått.

En orsak till problemet tros vara att det ligger stora lager is på taket vilket lett till att brunnar blivit igentäppta och därefter har det börjat läcka in.

– Det är platt tak och det är inte optimalt. Sist rann det in via fönstret, längs golvet och ut i korridoren, berättar Maria Casserdahl, skyddsombud på mottagningen.

”Många som tycker att det är jobbigt”

Läckaget har ställt till problem för elen i byggnaden men framförallt är det ett par anställda som börjat känna av dammrelaterade problem. I och med att man börjat riva i taket för att undersöka vattenskadan har minst två personer med astma fått förvärrande besvär och har därför svårt att jobba kvar på avdelningen. Men de som inte har problem med luftvägarna, till exempel astma, ska kunna jobba.

– Det är många som tycker att det är jobbigt att behöva jobba så här. Många känner av problemen och företagshälsan har talat om vad som gäller. Övriga som fått känningar anses inte vara i fara utan ska klara av att jobba.

Återkommande problem

I slutet av förra veckan fick man besked om att byggföretaget ska inventera hur mycket det är som behöver åtgärdas och därefter skyndsamt påbörja renovering av väggar och tak.

– De har gjort snabba lösningar utan att ta itu med grundproblemet, vilket resulterar i återkommande problem, säger Gustav Hagvall på Vårdförbundet i Västerbotten.

Enligt Region Västerbottens fastighetsområdeschef ska läckorna nu vara åtgärdade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.