Se vad Granöborna tycker om de enskilda avloppen Foto: SVT

Läckande avlopp – dyr smäll för husägare

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals enskilda avlopp i länet läcker avloppsvatten. Och att åtgärda felen kan bli en dyr smäll för många husägare.

– Det är som att laga en 10.000 kronors-bil för 20.000 kronor. Vi har inte samma värden på husen här som i Umeåtrakten, säger Lennart Granström i Granö.

I många byar finns inga kommunala avloppsledningar. I stället är det enskilda avlopp som gäller och husägaren är ansvarig för att det ska fungera på rätt sätt. Vindelns kommun gjorde nyligen en kontroll i Granö och Tegsnäs och det visade sig att bara drygt 20 av 123 avlopp var helt godkända.

Avloppsvatten i älven

Lennart Granström och hans dotter Deborah Arnfjell bor grannar och deras gemensamma avloppsbrunn har brister som nu måste fixas.

– Min första tanke var att det är bra för miljön och att det är självklart att det måste åtgärdas, säger Deborah Arnfjell.

LÄS MER: Kommunalrådet: ”Svårt att stötta enskilda”

Deras avlopp hade bara små brister. Men hela 73 fick förbud, vilket innebär att avloppet inte får användas om bristerna inte åtgärdas under 2018.

– Några avlopp hade ingen rening över huvud taget. Avloppsslammet har gått rakt ut i Umeälven. Det medför allvarliga risker både för miljön och människors hälsa, säger Jenny Naarttijärvi, miljöchef i Vindelns kommun.

”Blir jättetufft för många”

Så här ser det ut på flera håll i länet enligt de inventeringar som gjorts. För många husägare krävs investeringar på mellan 100.000 och 200.000 kronor för att få avloppet godkänt. Samma regler gäller både fritidshus och året runt-bostäder.

– Det blir jättetufft för många. För de som har hus som bara nyttjas en eller två veckor per år blir det ju billigare att gå på toan i Umeå för fem kronor än att använda sin egen, säger Lennart Granström.

Efterlyser stöd från kommunen

Det blev olagligt att släppa ut orenat avlopp redan 1969 men det är först på senare år som problemen med läckande avlopp uppmärksammats och kommunerna gjort kontroller.

– Vi förstår att det är en stor kostnad. Men utslaget blir det ungefär samma kostnad som om man varit ansluten till kommunalt vatten- och avloppsnät under den här perioden, säger Jenny Naarttijärvi.

Det finns i nuläget inga bidrag att söka och Lennart Granström tycker att kommunen borde kunna göra mer.

– Det vore bra om kommunen tog sig en funderare på hur det går att underlätta för enskilda att genomföra det här, säger han.

Här kan du se en ett längre inslag om de enskilda avloppen.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i mobilen med SVT:s app

Tips till husägare

– Ta reda på vad du har för avloppsanläggning. Den som har enskilt avlopp har själv ansvar för att reningen håller en tillräcklig standard.

– Om du misstänker att standarden inte är tillräcklig, ta kontakt med kommunens miljökontor och fråga vilka krav som ställs där du bor.

– Om du behöver åtgärda ditt avlopp, ta kontakt med en entreprenör med goda kunskaper om enskilda avlopp. Ansök om lov för att åtgärda avloppet hos kommunen. Genom att föregå kommunens inspektion undgår du tillsynsavgiften.

Källa: VVS-Fabrikanternas Råd och Avloppsguiden.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.