Det här avloppet i Granö är kontrollerat, men många är det inte. Foto: SVT

Bajsläckor kan missas – kommuner gör inte kontroller

Uppdaterad
Publicerad

Inventeringar visar att det finns stora brister i många enskilda avlopp. I värsta fall rinner bajsvatten rakt ut i naturen. Men i flera kommuner i länet görs inga kontroller alls.

Det finns över 40.000 enskilda avlopp runt om i länet. Det är kommunerna som ska kontrollera så att de renar som de ska. Alla enskilda avlopp ska inventeras, nya som gamla. Men det ser väldigt olika ut i länet enligt SVT:s kommunenkät.

Har inte resurser

I Skellefteå inventeras 250 enskilda avlopp per år. Så många som 60-70 procent av dem har brister och måste byggas om. Men i Malå, Storuman, Norsjö och Sorsele till exempel, har inga inventeringar gjorts de senaste åren. Flera kommuner anger brist på resurser som en anledning.

– Storuman har en stor byggboom nu och vi har så mycket jobb med att projektera nya anläggningar att resurserna inte räcker till. Vi har varit ute och besiktat och haft bra kontroll av enskilda avlopp tidigare, men det är klart, kraven har blivit högre, säger Sonja Eliasson, miljö- och samhällsbyggnadschef i Storuman.

– Ett dåligt avlopp i skogen är inget att ligga sömnlös över, men ligger det mitt i en by eller vid en vattentäkt är det ett akut problem, säger Nicke Grahn, miljöchef i Dorotea. Foto: SVT

Besvärligt i fjällen

I fjällområdena där det finns många fritidshus, belastas avloppen mycket vissa veckor och inget alls stora delar av året.

– Det är besvärligare där. Det krävs speciell teknik för avloppen, säger Nicke Grahn, miljöchef i Dorotea, där 10-15 avlopp inventeras varje år.

Han säger att mulltoa eller förbränningstoalett kan vara bra alternativ för stugägare.

– Det är viktigt att hålla koll på avloppen, men det kan se väldigt olika ut i Sverige. Ett dåligt avlopp i skogen är inget att ligga sömnlös över, men ligger det mitt i en by, vid havet eller en vattentäkt, då är det ett akut problem, säger Nicke Grahn.

LÄS MER: Läckande avlopp – dyr smäll för husägare

Avlopp blir kommunalt vid kusten

Umeå kommun har slagit av på takten när det gäller inventeringar. Förra året gjordes 60 inventeringar. Året innan 130 stycken.

– Det beror till viss del på bemanningsläget och att vi väntade på en ny kommunal vatten- och avloppstrategi som togs i höstas, säger Nina Stenbacka, miljöinspektör, Umeå kommun.

Den nya strategin innebär att flera områden där det finns enskilda avlopp, bland annat i Täfteå, Norrmjöle och Sörmjöle, kommer att anslutas till det kommunala avloppsnätet.

Vad kommer det att kosta för husägarna att koppla in sig?

– Det finns ingen sådan summa än. Det ska göras upphandlingar, säger Nina Stenbacka.

Inte heller i år görs några inventeringar i Umeå kommun. Det beror på att det väntas komma nya lagkrav när det gäller miljöfarlig verksamhet nästa år.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i mobilen med SVT:s app

Så inventerar kommunerna enskilda brunnar

Umeå: 60 inventeringar 2016

Skellefteå: 250 inventeringar per år

Malå: 0

Lycksele: Oklart hur många. Har gjort inventeringar områdesvis.

Storuman: 0

Norsjö: 0

Sorsele: 0

Robertsfors: Totalt har 600 avlopp inventerats

Vindeln :123 avlopp de senaste tre åren

Vännäs: 230 avlopp har inventerats mellan 2014-2016

Åsele: 30 inventeringar per år

Bjurholm: Inga inventeringar på senare år.

Nordmaling: Har skickat ut cirka 140 enkäter till husägare i år.

Dorotea: Inventerar 10-15 enskilda avlopp per år.

Vilhelmina: Inga uppgifter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.