Lycksele BB har varit stängt även efter jul och nyår på grund av personalbrist. Förutom barnmorskor saknas barnläkare och gynekologer.
– Du kan inte ha BB om du inte har gynekolog, och helst ska du ha barnläkare också, säger Cecilia Nordenson.
Att bemanna barnläkartjänsten har varit utmanande och den sista fast anställda gynekologen i Lycksele sa upp sig under hösten.
Missnöjda med ersättning
Ett skäl till läkarbristen är enligt Nordenson att Läkarförbundet sa upp ett 20 år gammalt avtal som reglerar jourersättningar för läkarna. Regionen såg inget behov av att omförhandla avtalet.
Arbetsbelastningen under jouren i Lycksele kan vara extremt ojämn. Utan avtalet får läkarna väldigt lite ersättning om passen är lugna.
– Ibland kan de sitta uppe i Lycksele en helg med nästan ingen ersättning alls eftersom beredskapsersättningen är väldigt låg. Utan avtalet är det knappt värt för hyr- och stafettpersonal att åka dit, säger hon.
Läkarförbundet siktar nu på att omförhandla avtalet.
Cecilia Nordenson menar att det krävs fler specialisttjänster överlag till Lycksele lasarett för att få verksamheten att fungera. Lönen är viktig, men avgörande är att läkarna kan påverka sin arbetssituation och får vidareutbildning, möjligheten till det är bristfällig i regionen i dag.
Regionrådet: ”Lovat att det ska vara tre förlossningsenheter”
SVT har sökt regionråd Peter Olofsson (S) för en kommentar. I december sa han:
– Det här är ingen quick-fix utan vi måste vända på alla stenar för att lösa det.
Han menade då att det är svårt att få hyrpersonal till Lycksele då det är ett nationellt problem med kompetensförsörjningen på kvinnokliniker.
Kan det bli en permanent stängning av Lycksele BB?
– Nej, det är absolut inte vår vilja, men vi kommer få leva med kortare stängningar. Vi har lovat att det ska vara tre förlossningsenheter i Västerbotten och det står vi för, sa Olofsson.
I klippet berättar Cecilia Nordenson varför det inte är hållbart att enbart ha hyrpersonal.